Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tisíce jízd s příspěvkem. Náklady na taxi pro seniory v Prostějově znatelně narostly

Vozy taxislužby s příspěvkem města převážely starší občany v Prostějově také v roce 2022, za uplynulý rok si ale služba vyžádala vyšší náklady. Kilometrová sazba se v průběhu roku citelně zvýšila, rozdíl ale dotovala radnice ze svého rozpočtu. Senior taxi využívají obyvatelé zejména při cestách k lékaři a za jednu jízdu platí dvacet korun.

V Prostějově hojně využívaná možnost dotované dopravy starších občanů vozy taxislužby si vyžádala za rok 2022 vyšší náklady. Dvě vozidla zajišťující službu senior taxi v Prostějově vykonají za měsíc průměrně okolo tisícovky jízd s celkovým nájezdem okolo dvou a půl tisíce kilometrů. „Služba je v Prostějově poskytována již od roku 2015 a je od počátku hojně využívána. Nejčastěji k návštěvám lékařů a zdravotnických zařízení. Dlouhodobě tyto jízdy tvoří více než 80 procent všech uskutečněných jízd,“ přiblížila mluvčí prostějovské radnice Anna Kajlíková s tím, že kapacita služby je stále naplněna.

V Prostějově se otvírá McDonald’s. Bude první na Moravě se zelenými technologiemi

Zítra se v Prostějově v těsné blízkosti dálnice v obchodní zóně u výpadovky na Olomouc otevře zdejší pobočka řetězce McDonald’s, na kterou se dlouho čekalo. Přinese tradiční nabídku, jde zároveň o první restauraci řetězce na Moravě se zelenými...

Prostějov musel v polovině minulého roku revidovat aktuální smlouvu, podle které má služba senior taxi fungovat až do letošního srpna. Podle poskytovatele už sazba 26 korun za jeden kilometr, kterou město do té doby hradilo, neodpovídala aktuálním nákladům. Od července se tak navýšily platby a aktuální sazba je 40 korun za kilometr.

„Od uzavření smlouvy vzrostla cena ropy do doby projednání žádosti o navýšení ceny služby o zhruba čtyřicet procent, rostly také náklady na servis a běžnou údržbu vozidel, mzdy, energie a jiné náklady související s provozováním služby. Dle vyjádření poskytovatele nebyla služba za původních podmínek nadále udržitelná. Možností tak bylo navýšení ceny za jeden kilometr jízdy a maximální plnění smlouvy ze strany města Prostějova, nebo ukončení smlouvy výpovědí ze strany poskytovatele služby,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Marcela Župková (ANO).

Do konce loňského roku tak počítal prostějovský rozpočet s navýšením platby celkem o více než 200 tisíc korun. Pro uživatele Senior taxi, kterými jsou občané starší 65 let trvale bydlící na území města, se cena neměnila. Po vyřízení speciálního průkazu na odboru sociálních věcí prostějovského magistrátu mohli službu využívat za 20 korun za jednu jízdu.

Taxislužbu pro starší obyvatele nabízí také další místa v regionu. V Šumperku se v polovině loňského roku zvýšila cena pro seniory ze třiceti korun na padesát. Za stejnou částku je služba dostupná také v Jeseníku. Na třicet korun vyjde přeprava penzisty v Zábřehu, značný zájem je o Senior taxi také v Přerově, kde je jízdné aktuálně také na úrovni dvaceti korun. V Olomouci je pro důchodce na 65 let zdarma rozsáhlá síť městské hromadné dopravy, speciální taxislužbu město nedotuje.

Ohodnoť článek

Foto Město Prostějov

Štítky Doprava, město, senior taxi, rozpočet, Prostějov, zdražování, jízdné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce jízd s příspěvkem. Náklady na taxi pro seniory v Prostějově znatelně narostly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.