Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy

V závěru minulého roku skončily pachtovní neboli nájemní smlouvy uživatelům zahrádek v kolonii u řeky Moravy na Nových Sadech a olomoucký areál se uzavřel. Místo, kde má vzniknout další část protipovodňových opatření na ochranu krajského města, ale úplně neosiřelo. Radnice řeší problémy, které zde způsobují osoby bez domova či různí vandalové, v oficiálně opuštěné lokalitě došlo i ke dvěma požárům.

V minulém roce se podařilo Povodí Moravy dokončit několikaletou stavbu II. B etapy protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce, na ni by měla brzy navazovat etapa s označením IV.A. Práce se přesunou na jižní okraj města, kde mají vzniknout úpravy blízké přírodě. V této fázi se počítá například s úpravou pravého břehu nedaleko čistírny odpadních vod. Zde se nacházela také zahrádkářská kolonie Morava, kterou museli po ukončení nájmů opustit zahrádkáři. Řada námitek, odvolání ani návrhů na jinou formu projektu protipovodňové ochrany konec rekreační lokality neodvrátila. „Varianty zahrádkářů byly účelově zpracované, nebyly podloženy potřebnými daty. Projekt by nebyl v souladu s celou koncepcí a nezaručil by potřebnou ochranu,“ odmítl již dříve možnosti budování protipovodňových opatření podle návrhů zahrádkářů investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Po opuštění oblasti zahrádkáři se však olomoucká radnice potýká s dalším problémem. „Pachtovní smlouvy skončily a došlo k tomu, na co jsme i Povodí Moravy upozorňovali. Lokalita se velmi rychle stala rizikovou z pohledu bezdomovectví a nekontrolovaného nakládání s opuštěnými zahradními objekty. Museli jsme přistoupit k tomu, že jsme na vlastní náklady začali objekty odstraňovat. I tak tam došlo k požárům, k nelegálnímu osídlování a přemisťování různých materiálů, které jsou i škodlivé. Proto musí město konat, abychom se nevystavovali možným postihům z pozice vlastníka pozemků, na kterých dochází k protizákonnému jednání,“ říká olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Co bude s olomouckou tržnicí? Proces proměny může trvat i patnáct let, říká náměstek primátora

Jak naložit s cenným prostorem tržnice v centru Olomouce je podle náměstka olomouckého primátora Tomáše Pejpka prozatím předmětem otevřené debaty, variant je totiž celá řada. Ta optimální by měla vzejít z architektonické soutěže, která se začne...

Větší zátěž pro město vznikla podle primátora i kvůli časovému nesouladu mezi vyklizením zahrádek a zahájením prací na protipovodňových opatřeních. „Povodí Moravy kvůli dotačním titulům odsunulo práce na podzim. Pak by se měly rozběhnout práce související s kácením dřevin tak, aby to proběhlo v období vegetačního klidu. Následovat by pak měly stavební činnosti podle vysoutěžené zakázky,“ shrnul současnou situaci Žbánek.

V pásmu zahrádek dlouhém více než jeden kilometr tak musela zintenzivnit činnost městská policie a Technické služby města Olomouce, které zajišťují odstraňování zahradních domečků a dalšího zařízení. A také hasiči, kteří v lednu do kolonie na Nových Sadech vyráželi k požáru chatky dvakrát během deseti dnů. Odhadovaná škoda přesáhla čtyři sta tisíc korun a případem se zabývají i policisté.

„Městská policie, stejně jako úředníci magistrátu a pracovníci technických služeb areál kontrolují. Víme, že objekty jsou obsazeny osobami, které tam nemají co dělat. Ale je problém je vykazovat, stavby jsou ve vlastnictví třetích osob. Budeme se snažit odstranit stavby včetně odvozu materiálu. Aby se nestal surovinou pro budování nějakých slumů někde jinde a problém bezdomoveckých kolonií se nerozšiřoval ještě na další místa,“ ubezpečuje olomoucký primátor.

Nájezd RegioPanterů: v Olomouckém kraji začnou letos jezdit dvě desítky moderních vlaků

Až čtyřiadvacet nových vlakových souprav RegioPanter by mělo v průběhu letošního roku nahradit dosluhující jednotky na elektrifikovaných tratích v Olomouckém kraji. Moderní tuzemské vlaky už jezdí na některých úsecích v regionu od loňského prosince.

Se zrušením kolonie se počítá už řadu let, v územním plánu navíc byla lokalita určena k budování protipovodňových opatření už rok po ničivých povodních z roku 1997. Ačkoliv se v minulosti dojednávala varianta vzniku nové zahrádkářské oblasti v nedaleké ulici Andělská, budoucnost projektu je nyní mlhavá. „V této chvíli to narazilo na šílené ceny stavebních prací, které souvisí s vybudováním nové lokality. Obávali jsme se, co bude přinášet standardní projekt, který se bude muset realizovat podle současných platných norem. To se týká příjezdových cest, vodních zdrojů, elektrických přípojek a dalších věcí. Už to není jako v 60. letech minulého století, kdy se podobné věci dělaly často mimo platné předpisy v rámci akce Z,“ komentuje vysoké náklady na vytvoření nového místa pro zahrádkáře primátor Žbánek.

O zřízení nové osady Andělská se mělo hlasovat v polovině loňského roku městském zastupitelstvu, tento bod byl nakonec po diskuzi stažen. Zahrádkáře zaskočila cena, na kterou by pořízení či pronájem pozemku vyšel. Náklady spojené s vybudováním 79 zahrádek se podle analýzy pohybovaly okolo 45 milionů korun. Radnice tak plánovala nabídnout metr čtvereční pozemku v osadě Andělská zahrádkářům za cenu tři tisíce korun nebo za roční nájemné respektive pachtovné 115 korun.

„Prodej a převod těchto pozemků se může uskutečnit pouze na základě znaleckých posudků, případně podle odůvodněné odchylky ke snížení ceny. Nelze pozemky darovat za pakatel, kdyby město do areálu směřovalo takovou investici. Nejde upřednostnit osmdesát zahrádkářů před sto tisíci obyvateli, z jejichž městského rozpočtu je projekt financován. Bude to předmětem dalších diskuzí, ozývali se i zájemci, kteří měli o pozemky zájem i za částky, které vyšly z analýzy,“ poznamenal Miroslav Žbánek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Zahrádkáři, kolonie, zahrádkářská osada, požár chatky, Andělská, Morava, Nové Sady, Olomouc, Povodí Moravy, protipovodňová opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.