Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Masopustní prohlídky přísně tajného vojenského bunkru v Přáslavicích budou ve veselém duchu

Unikátní vojenský bunkr v Přáslavicích u Olomouce tuto neděli nabídne zájemcům poprvé v historii masopustní prohlídky. Trasa potrvá přibližně hodinu a tentokrát bude veselá. Návštěvníci se podívají do několika podzemních pater, uvnitř se nachází zachovalé a zcela původní vybavení.

Masopustní prohlídky bunkru se uskuteční v neděli 19. února v odpoledních hodinách. Nejen fanoušci vojenské historie projdou několika podzemními patry, které mají rozlohu asi jako fotbalové hřiště, podívají se do sálů ústředen, baterkových sálů nebo do technologických prostor, které sloužily pro zachování bojeschopnosti při různém stupni radiace. Uvidí i servisní prostory pro personál, kuchyň, ložnici či jídelnu, a také místnosti, odkud na dění v bunkru dohlížela tajná policie.

"Postupně dáváme do provozu technické součásti a vybavení bunkru, například telefonní ústřednu nebo rozhlas po drátě. Rozhlasem návštěvníkům pouštíme tematickou hudbu. Nedávno jsme měli Valentýnskou prohlídku, takže jsme zvolili zamilované písně. Pro dětské návštěvníky pouštíme šlágry z dětských filmů a pohádek," uvedl Martin Bukovský, který má prohlídky na starosti.

Přísně tajná podzemní ústředna se otevře veřejnosti. Bunkr u Olomouce měl ustát i jaderný výbuch

Čtyři podlaží pod zemský povrch sahá v minulosti přísně utajovaný komunikační komplex v Přáslavicích u Olomouce. Objekt, který měl vydržet i případný nedaleký výbuch atomové zbraně, se v červnu otevře návštěvníkům pro zážitkové prohlídky. Bunkr...

Masivní přáslavický bunkr byl postaven v době studené války, šlo o přísně tajný projekt, o jeho existenci nevěděli ani lidé z nejbližšího okolí. Navržný byl tak, aby posádka i v případě jaderné války uvnitř vydržela až deset dní. Zdi jsou silné 1,5 metru, na stavbu dohlížela armáda a dělníci byli z co nejvzdálenějších koutů země, aby se eliminovalo vyzrazení. Všichni museli podepsat mlčenlivost a do hotových částí bunkru již nikdo neměl přístup.

Objekt záložní zesilovací stanice v Přáslavicích je druhým největším bunkrem v rámci Národního kabelového okruhu. Celkem jich bylo vybudováno na území bývalého Československa sedm, přáslavický je jediný, který je přístupný veřejnosti.

Celý areál nyní podle tiskové zprávy využívá soukromá společnost jako aquaponickou farmu, vypěstovanou zeleninu dodává do lokálních obchodů a řetězců. Pro návštěvu bunkru je nutné zakoupit online vstupenky na webu bunkrpraslavice.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Flenexa plus

Štítky masopust, prohlídky, bunkr, přísně tajné, opevnění, Přáslavice, Olomouc, studená válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Masopustní prohlídky přísně tajného vojenského bunkru v Přáslavicích budou ve veselém duchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.