Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bystřice v Olomouci a Březná dosáhly prvního povodňového stupně. Výstraha platí do večera

, aktualizováno 19. února 2023, 18:34

Kvůli dešti, vysokým teplotám a tání sněhu se říčky Bystřice ve Velké Bystřici na Olomoucku a Březná v Hoštejně na Šumpersku dostaly na první povodňový stupeň. Velké škody zatím nehrozí, ani hasiči doposud žádné problémy nehlásili. Hladiny sledují vodohospodáři.

Meteorologové varují před silným větrem. V Olomouckém kraji mohou být v sobotu nárazy až 90 kilometrů

V sobotu odpoledne zasáhne celé území Olomouckého kraje silný vítr. Nárazy mohou dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu, meteorologové doporučují obezřetnost při řízení vozidel a pohybu venku a varují před hřebenovými túrami na horách.

Na první povodňový stupeň, tedy bdělost, se Bystřice dostala dnes krátce po šesté hodině ráno. Od té doby hladina pomalu stoupá, odpoledne dosáhla zhruba 180 centimetrů, což je 20 centimetrů od druhého stupně, povodňové pohotovosti. Nejkritičtější je úsek od Domašova k Moravě.

Podobná situace je na Březné, kde hladina dosáhla prvního stupně před jedenáctou hodinou dopoledne. Vstoupala na 155 centimetrů a od třetí hodiny odpolední už zase klesá.

Výstraha meteorologů na povodňovou bdělost platí na Šumpersku a Zábřesku, a to do dnešních 18:00.

Podle předpovědi meteorologové v noci na pondělí další déšť v Olomouckém kraji nepředpokládají. V noci bBude oblačno, přechodně i polojasno. Pršet by mohlo zase v pondělí. 

"Bude převážně zataženo, během dne místy občasný déšť, v polohách nad 1000 metrů srážky smíšené a sněhové. Odpoledne přechodně ubývání srážek. Nejvyšší teploty 9 až 12 stupňů, na horách 2 až 6 stupňů," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Ota Blahoušek

Štítky povodně, bdělost, první stupeň, Bystřice, Březná, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Velká Bystřice, Hoštejn, Morava, Domašov, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bystřice v Olomouci a Březná dosáhly první povodňového stupně. Výstraha platí dnes do večera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.