Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Návštěvnost hor poznamenalo deštivé počasí. Kladky musely kvůli oblevě přerušit provoz

Deštivé a větrné počasí poznamenalo návštěvnost lyžařských areálů v Jeseníkách a na střední Moravě. Kladky na Prostějovsku musely dokonce přerušit provoz. Na horách navzdory oteplení stále panují dobré sněhové podmínky pro lyžování i pro běžkaře, stále zde platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Jeseníky pokřtily novou čtyřkolku Miladu. Zaznamenaly nárůst návštěvnosti a dál rozvíjí cestovní ruch

Flotilu sněžných vozidel pro úpravu bílých stop v Jeseníkách rozšířila nová čtyřkolka. Ta mimo jiné umožní propojení tras, které nemohly udržovat rozměrnější rolby. Rozšiřující se rekreační kapacity mohou využít návštěvníci v horské oblasti...

V Olomouckém kraji v sobotu i neděli foukal silný vítr a výrazně se oteplilo. Místo sněhových přeháněk pršelo, a to i ve vyšších polohách. "Počasí se do víkendové návštěvnosti samozřejmě promítlo a přijelo o něco méně lidí, než jsme zvyklí. Na druhou stranu jsou před námi ještě čtyři týdny jarních prázdnin, včetně těch tradičně nejsilnějších turnusů, které zahrnují Olomouc, Opavu, Ostravu a Brno. Ski Aréna Karlov proto své služby v žádném směru neomezuje, sezona pokračuje," řekl mluvčí lyžařského střediska Ski Aréna Karlov Boris Keka.

Navzdory nevlídnému počasí a teplotám kolem deseti stupňů o víkendu jezdily vleky v areálu v Hlubočkách u Olomouce. Okolní svahy jsou už dávno holé, sjezdovku porývá silná vrstva technického sněhu. Lyžovalo se i v nedaleké Hrubé Vodě. Naopak Kladky na Prostějovsku musely přerušit provoz.

Lyžařské areály jsou nyní zaplněné návštěvníky i přes týden, provozovatelé lyžařům stále nabízí zajímavý doprovodný program. "Tento týden očekáváme ve Ski Aréně Karlov zájem lyžařů mimo jiné v souvislosti s lyžařskou reality show S ČT sport na vrchol, která proběhne na sjezdovkách areálu Myšák v pátek a v sobotu," podotkl Keka.

V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Ve výšce kolem 1300 metrů leží zhruba 75 centimetrů sněhu. "Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo mnohem více, místy více jak dva metry. Sněhová vrstva je spojena a vykazuje stabilitu," uvedl Ondřej Škovránek z Horské služby Jeseníky. Na návětrných severozápadních svazích, kde je nižší sněhová vrstva, ale hrozí riziko uvolnění laviny už při malém dodatečném zatížení na staré vrstvě sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Ski Kladky

Štítky sníh, podmínky, lyže, snowboard, běžky, hory, Olomoucký kraj, Jeseníky, okres Prostějov, Střední Morava, svah, Olomouc, jarní prázdniny, Brno, Ostrava, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost hor poznamenalo deštivé počasí. Kladky musely kvůli vysokým teplotám přerušit provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.