Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Pomoc v Africe i na Hané. Dokument Ve stínu přináší příběh zoologa Jana Kirnera

Záchrana ohrožených gepardů, výuka afrických veterinářů i zápal pro práci v domovské Zoo Olomouc. Tvůrci dokumentární minisérie Ve stínu představují v další epizodě příběh Jana Kirnera, zoologa a dobrovolníka organizace Veterináři bez hranic, který se zapojil do záchrany zvířat v Somalilandu.

Autorské duo Marek Pešl a Jakub Plánka připravilo dalším díl ze série video dokumentů Ve Stínu, který mapuje pozoruhodné osobnosti olomouckého regionu. Hlavním aktérem páté epizody je Jan Kirner. Ten pracuje v Zoo Olomouc jako kurátor úseku ptáků a v roce 2021 se jako člen organizace Veterináři bez hranic vydal do Somalilandu, neuznaného státu na severu Somálska.

„O veterinářích bez hranic jsem před tím nikdy neslyšel, proto mě nápad natočit jeden díl o Honzovi ihned zaujal“ říká Marek Pešl z filmařského týmu PP productions.

Před kamerou tak nadšený veterinář z Prostějova vypráví o svých zážitcích i problémech africké země, kde pytláci odvážejí vzácná zvířata na Arabský poloostrov. Povědomí o ochraně zvířat se snaží rozšiřovat právě neziskové organizace. „Na tamní veterinární fakultě jsem dělal přednášku pro studenty. Zprvu se na mě dívali skrz prsty, co jim tam budu vykládat o jejich přírodě. Řekl jsem si, že jim to ukážu víc prakticky. Když jsem tam odebral krev želvě, tak nevěřili vlastním očím, že z ní teče něco červeného. Po sérii otázek se pak ptali, co mohou udělat pro to, aby želvám a potažmo přírodě pomohli. Byl to zlatý hřeb projektu,“ září v dokumentárním snímku Jan Kirner.

Natáčení probíhalo za hustého sněžení v ZOO Olomouc. „Divák během prostřihů může vidět netradiční pohled, kde se na obyvatelé ZOO snáší bílý předvánoční sníh. Honza Kirner v dokumentu poodhaluje jeho profesi kurátora ptáků,“ podotkl druhý z autorů krátkého filmu Jakub Plánka.

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce

Covidové restrikce kulturního dění stály na počátku dokumentární tvorby, do které se pustili dva přátelé z olomouckého divadla Jakub Plánka a Marek Pešl. Po úspěšném snímku Za zavřenými dveřmi, který na YouTube přibližoval osud restaurací a barů...

I když kromě ptáků zajišťuje pomoc i pro řadu dalších druhů, veterinární úkony zpravidla zvířata nevnímají s přehnaným nadšením. „V podstatě na mě reagují negativně, protože já jsem pro ně ten zlý, který je chce zavřít do bedny, chytit do sítě, šupnout jim injekci nebo něco takovýho,“ pousměje se Jan Kirner.

Olomoucký zoolog také vysvětluje význam zoo jako organizace pro enviromentální výchovu. „Moderní zoologická zahrada by měla mít ochranu přírody jako svou nedílnou součást. Zoo by měla být enviromentální centrum. Ukázat lidem, že ochrana přírody se dá v malém dělat i třeba na zahradě. Dá se udělat tůňka pro obojživelníky, vyvěsit ptačí nebo netopýří budku nebo nechat část dřeva pro hmyz,“ nabádá odborník ze Zoo Olomouc.

Ohodnoť článek

Foto PP Productions

Štítky Dokument, natáčení, film, zoolog, Ve stínu, Jan Kirner, Olomouc, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pomoc v Africe i na Hané. Dokument Ve stínu přináší příběh zoologa Jana Kirnera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.