Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z koloběžky na záchytku. Strážnici v Olomouci naháněli opilou dvojici

Jako dobrý nápad se jevila v neděli ráno dvěma mužům v Olomouci projížďka na elektrokoloběžce. Proti však měla být skutečnost, že oba měli značně zvýšenou hladinu alkoholu v organismu. Jejich společná jízda na jednom stroji skončila pádem a také pozvánkou ke správnímu řízení od strážníků městské policie.

Hlídku olomouckých strážníků upozornil v neděli ráno v centru Olomouce řidič z vozu BMW na dvě podnapilé osoby na elektrokoloběžce, které leží po pádu na nedalekém chodníku. „Hlídka dotyčnou dvojici spatřila a vydala se za ní. Muži se však rychle zvedli, nastoupili na koloběžku a pokračovali po chodníku směrem k ulici Denisova,“ přiblížil situaci mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Honička, krádež i vážné zranění chodkyně. Policie v kraji řeší případy spojené s elektrokoloběžkami

S takřka dvěma promile alkoholu v dechu ujížděl policejní hlídce čtyřicátník mezi paneláky v Šumperku. Nebezpečná jízda skončila pádem a transportem do nemocnice. Rozličnými problémovými situacemi s elektrokoloběžkami se zabývají policisté a...

Strážníci v autě měli oproti výtečníkům navrch a brzy povedenou dvojici dostihli, jezdci na koloběžce navíc málem nabourali do služebního vozu. „Po tomto manévru už konečně zastavili a muži zákona s nimi začali řešit jejich divokou jízdu. Řidič elektrokoloběžky nadýchal 1,73 promile alkoholu v dechu a poté byl převezen na protialkoholní a záchytnou stanici k vystřízlivění. Jeho spolujezdec nadýchal ‚jen‘ 1,43 promile, a z místa následně odešel po svých,“ popsal zjištění strážníků mluvčí Čunderle s tím, že případem dvojice koloběžkářů se bude dále zabývat správní orgán olomouckého magistrátu pro podezření ze spáchání hned několika přestupků.

Na dodržování předpisů při jízdě na koloběžkách se zaměřují při dopravně bezpečnostních akcích policisté i strážníci obecních policií. Lidé při využívání tohoto dopravního prostředku musí dodržovat stejná pravidla, která se vztahují na cyklisty. V případě porušení jim hrozí pokuty. „Na koloběžce může jet jen jeden člověk. Toto upozornění platí především pro rodiče, které často vídáme, jak na koloběžce jedou spolu se svým dítětem," říká policejní mluvčí Petra Vaňharová. Cyklista mladší 18 let musí mít za jízdy na hlavě nasazenou cyklistickou přilbu. „S ohledem na bezpečnost však doporučujeme přilbu i dospělým osobám," apeluje mluvčí olomoucké policie.

Na koloběžce také není možné jet po chodníku. „Výjimku tvoří případy, ve kterých jezdec koloběžku vede, ne na ní po chodníku jede. A také děti do 10 let věku, které mohou k jízdě na koloběžce i kole chodník využít," doplnila Vaňharová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, koloběžky, elektrokoloběžka, parkování, ulice, přestupek, kontrola, Městská policie Olomouc, Policie ČR, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z koloběžky na záchytku. Strážnici v Olomouci naháněli opilou dvojici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.