Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Student olomouckých práv vozí pomoc vojákům na Ukrajinu. Chystá i hygienický kamion

Student práv na olomoucké univerzitě Vasyl Kapustej vytrvale pracuje v České republice na zajištění podpory pro ukrajinské vojáky. Za rok od vypuknutí konfliktu se mu podařilo ve veřejné sbírce vybrat téměř osm milionů korun. Z výtěžku nakupuje potřebné vybavení pro obránce Ukrajiny a se svou rodinou často jezdí s materiálem i technikou až do bojové oblasti.

Téměř osm milionů korun od dárců z celé České republiky se již podařilo vybrat ve veřejné sbírce na pomoc vojákům na Ukrajině studentovi Právnické fakulty Univerzity Palackého Vasylu Kapustejovi. Výtěžek jde na podporu přímo vojákům na válečné frontě, tuny materiální pomoci, ale i technické vybavení v podobě dronů, sanitky či polní kuchyně jim tam vozí jeho rodina. Za uplynulý rok se takto otočili již zhruba patnáctkrát, v pátek k Bachmutu míří znovu, vojákům předají speciální kamion přeměněný na pojízdné lázně.

Třiadvacetiletý student sice žije od pěti let v Česku, ale vazbu na Ukrajinu má stále silnou, žije tam celá jeho širší rodina a přátelé. "Válka nás všechny zasáhla, nemohli jsme je v tom nechat. Kdybych zůstal sedět s rukama v kapse, nikdy bych si to neodpustil," říká Vasyl Kapustej.

Před ruskou invazí uteklo za rok do Olomouckého kraje na patnáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Před ruskou invazí uteklo do Olomouckého kraje od loňského února zhruba 15 tisíc obyvatel Ukrajiny. Našli zde bezpečné zázemí. Největší příliv uprchlíků úřady v kraji zaznamenaly loni v březnu, tedy krátce po zahájení masivního ruského útoku na...

Nejprve začal stejně jako řada dalších pomáhat uprchlíkům na hranicích, poté na radu kamaráda založil finanční sbírku na platformě Znesnáze21. Cílová částka byla tehdy 380 tisíc korun, nyní už tuto hranici překonali dvacetkrát. "Bylo to neuvěřitelné. Jsem obyčejný student, žádná celebrita. Propagoval jsem sbírku na facebooku, lidé viděli, že tam jezdíme a dáváme vojákům vše potřebné přímo na frontě z ruky do ruky," popsal mladík. Sbírku pomáhají sdílet i další, na twitteru ji například propaguje jeho spolužák z olomouckých práv Andrej Poleščuk, který má téměř 100 tisíc sledujících.

Kapustej se rozhodl pomoc zaměřit na 128. samostatnou horskou zakarpatskou brigádu a později i 24. lvovskou brigádu. Bylo to cílené - na rozdíl od pomoci civilistům k nim totiž podpora směřovala jen sporadicky. "Rozhodl jsem se pomáhat tam, kde se konflikt rozhoduje - a to je válečná fronta a vojáci. K nim si totiž troufne jezdit málokdo, navíc mají specifické požadavky," doplnil Kapustej. S jejich veliteli jeho rodina navázala i osobní vazby, právě od nich a od vojáků dostávají seznam potřebných věcí.

Mezi ukrajinskými vojáky, které ve výcvikovém prostoru na Libavé u Olomouce česká armáda cvičí na obranu proti ruské agresi, jsou v současné době také více než dvě desítky žen z Ukrajiny. Nejde jen o zdravotnice, budou sloužit i u bojových jednotek.

Materiální i technickou pomoc vozí přímo na válečnou frontu vojákům rodinnou dodávkou většinou jeho matka s řidičem, několikrát je na cestách doprovodil i Vasyl. V pátek se například společně vydají do bezprostřední blízkosti Bachmutu, kde nyní působí 24. lvovská brigáda, právě k ní bude putovat speciální kamion v podobě lázní na kolech. "Je to zatím náš největší projekt, který vyšel na 1,2 milionu korun. Jde o takový pojízdný lázebně-prádelní komplex, kde se mohou vojáci osprchovat i vyprat uniformy. I s ohledem na nedostatečnou hygienu v zákopech je to velmi zapotřebí," doplnil Kapustej.

K vojákům putovalo několik tun materiální pomoci pro zlepšení polních podmínek jako trvanlivé potraviny, spacáky, karimatky či vojenské oblečení. Postupně se pomoc zaměřila i na technické vybavení, na frontu tak mířily z výtěžku sbírky tablety a drony, dieselové elektrocentrály, ale například i vybavená polní kuchyň, pět pick-upů a jedna sanitka. V lednu organizátoři sbírky zřídili v blízkosti fronty velké rehabilitační centrum pro vojáky, cílem je především zlepšit jejich psychiku. "Má to poměrně velký ohlas. Jde o pilotní projekt, pokud se osvědčí, je možnost, že by se podobná centra zřizovala i na dalších frontách, už například z vládních zdrojů," poznamenal student. Samotná sbírka pokračuje. "Pokračovat bude až do vítězného konce války," dodal budoucí právník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Vasyl Kapustej, Eva Hrudníková

Štítky Ukrajina, konflikt, pomoc, podpora, student, Olomouc, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student olomouckých práv vozí pomoc vojákům na Ukrajinu. Chystá i hygienický kamion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.