Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Prostějov společnou odpadovou revoluci zamítl. Nepochopitelné, odsoudil krok hejtman

V rozsáhlém projektu společného odpadového hospodářství obcí a měst v regionu vnímá výrazný potenciál hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Toho značně roztrpčilo rozhodnutí vedení města Prostějova, které se rozhodlo jít vlastní cestou a odhlasovalo vystoupení ze společnosti. „Nejsem si jistý, v zájmu koho se toto událo,“ prohlásil čelní politický představitel kraje.

V následujících letech bude kvůli změnám v legislativě citelně narůstat cena za odvoz odpadů na skládky. Aby byl dopad na občany v menších obcích i větších městech co nejmenší, připravuje hejtmanství spolu s řadou odborníků projekt Odpady Olomouckého kraje. Formou nákupu akcií se zapojilo už několik desítek obcí, ve kterých celkem žije přibližně 300 tisíc obyvatel kraje.

Srdcem celého systému bude moderní dotřiďovací linka v Olomouci, která má vyjít přibližně na půl miliardy korun. Ve výhodnost řadu měsíců připravované společné odpadové politiky ztratilo důvěru vedení Prostějova. Zastupitelé města s více než 40 tisíci obyvateli odhlasovali vystoupení ze Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje.

Prostějov odmítl krajský projekt odpadového hospodářství. Upřednostní soukromou firmu

Záměr vystoupit ze společného projektu Olomouckého kraje na zpracování odpadů dnes schválilo zastupitelstvo Prostějova. Spojení sil jednotlivých obcí regionu má podle zástupců krajské společnosti přinést levnější platby pro občany za odpady a...

„Je to pro mě nepochopitelné rozhodnutí. Nejsem si jistý, v zájmu koho se toto událo. Jsem si ale naprosto jistý, že v budoucím zájmu občanů Prostějova a okolních obcí to není a nebude,“ komentoval na sociálních sítích hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) výsledek hlasování prostějovského zastupitelstva a dodal, že společný projekt a budování linky v Olomouci chválil také náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík.

Vedení Prostějova ale argumentovalo nevýhodností spolupráce a raději zřejmě zvolí servis poskytovaný soukromými firmami. „Na pracovní skupině jsme byli třikrát, na seminářích nám představovaly společnosti svůj pohled a směr. Diskutovali jsme o tom velice zodpovědně, nechtěli jsme nikoho přesvědčovat podle stranické knížky. Chtěli jsme, aby se zastupitelé sami uměli zodpovědně rozhodnout. Je to zásadní věc s přesahem do dalších volebních období. Jednoznačně jsme se potom shodli, že cesta společnosti Odpady Olomouckého kraje je v tuto chvíli nejdražší,“ řekl na zastupitelstvu prostějovský primátor František Jura (ANO).

Ten upozornil také na obavu, že není v současnosti jasné, jestli se bude projekt Olomouckého kraje realizovat. Společně s pozvaným hostem z firmy FCC, která nyní zajišťuje pro Prostějov odpadový servis vyzdvihl primátor plánovaný záměr výstavby zařízení na výrobu alternativního paliva v Biskupicích nedaleko Prostějova. „Projekt společnosti FCC naopak bude realizován a bude životaschopný, nehledě na to, jestli se do něj zapojí Prostějov,“ řekl František Jura.

Zastupitelstvo v Prostějově schválilo 3,5 milionu na stavbu tenisové haly. Město by mělo šetřit, zlobí se Piráti

Městské zastupitelstvo v Prostějově schválilo dotaci 3,5 milionu korun pro Tenisový klub Prostějov na stavbu tenisové haly. Vedení radnice tvrdí, že bude sloužit i veřejnosti, opozice byla proti. Například Piráti argumentují tím, že v době krize...

Přesvědčení v pozitiva, která má přinést filozofie společné postupu samospráv Olomouckého kraje nadále vyjadřuje hejtman Suchánek. „Jsem si jistý, že se tento municipální projekt v posledních dvou letech posunul správným směrem. Zcela transparentně a hlavně ve prospěch občanů zapojených měst a obcí. S nulovými benefity pro soukromé nadnárodní firmy, zájmové skupiny nebo politiky. Tyto faktory zřejmě nebyly v Prostějově těmi rozhodujícími. Prostě promarněná prostějovská příležitost,“ poznamenal.

Právě zapojení co největšího počtu obcí a obyvatel zvyšuje efektivitu systému a snižuje náklady pro jednotlivé účastníky projektu. Do prostějovského rozpočtu se ale plánované klíčové investice nerozloží.

„Prostějov tímto krokem, přestože je okresním městem, vůbec nebere ohled na menší obce, pro které je projekt Odpady Olomouckého kraje ideální. Malé obce jsou téměř v pozici rukojmích a doufají, že se jich nějaká svozová společnost ujme. V rámci Servisní společnosti by měly výrazně lepší vyjednávací pozici i směrem k nadnárodním svozovým společnostem. Bohužel, tuto šanci Prostějov vyloučil,“ dodala Adéla Čečmanová, pirátská členka prostějovské komise pro životní prostředí.

„Za několik let se ukáže, která varianta byla lepší. Nás i je bude soudit historie,“ uvažoval již dříve olomoucký hejtman.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Hejtman Josef Suchánek

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, Prostějov, město, poplatky, Olomoucký kraj, hejtman, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov společnou odpadovou revoluci zamítl. Nepochopitelné, odsoudil krok hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.