Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Věž staré hranické radnice si vyžádá opravu. Město muselo vyhlídkové místo uzavřít

Kvůli havarijnímu stavu dřevěných prvků uzavřely Hranice věž budovy staré radnice na Masarykově náměstí. Nárožní stavbu zřejmě čeká rekonstrukce, město plánuje zakázku na projektovou dokumentaci. Radniční věž byla přístupná od roku 2009, zda bude ještě v letošní sezoně k dispozici pro návštěvy turistů je zatím nejasné.

Kanál, vysokorychlostní trať a silniční obchvat. Hranicím uleví konec projektu Dunaj-Odra-Labe

Celou řadu obcí ovlivňoval přes deset let záměr vybudování kanálu Dunaj – Odra – Labe. Jedním z měst na takzvané oderské větvi jsou Hranice. Nová vodní cesta měla u sídla v přerovském okrese procházet v úzkém prostoru, do kterého se plánuje také...

O uzavření staré radniční věže informovala radnice ve středu po kontrole odborníků. „Po zimě se dělají prohlídky, při kterých se zjistilo, že kvůli vodě a kvůli povětrnostním vlivům jsou dřevěné prvky, jako jsou krovy a ochoz, ve špatném stavu. Nebylo by to bezpečné pro pohyb návštěvníků, z tohoto důvodu se ochoz věže uzavřel,“ uvedl mluvčí města Petr Bakovský. V dobrém stavu nejsou kvůli povětrnostním vlivům ani krovy věže, takže bude nutná celková rekonstrukce. „Na zastupitelstvu by se dnes mělo schválit půl milionu korun na projektovou dokumentaci na celkovou opravu věže,“ doplnil Bakovský.

Radniční budova po staletí sloužila jako sídlo samosprávy města Hranic. V roce 1998 se však městský úřad přestěhoval do prostor hranického zámku a radniční budova začala nést název Stará radnice. V budově má zázemí městská knihovna, muzeum a jsou zde i výstavní sály. Na jejich provoz to nebude mít vliv, pro radniční věž zpřístupněnou od roku 2009 je však letošní sezona nejistá. „Hledáme nějaká alternativní řešení pro turisty," podotkl mluvčí města.

Podobné problémy muselo řešit město na Masarykově náměstí i v polovině dubna 2019, kdy muselo centrální náměstí pro dopravu uzavřít na několik dní kvůli havarijnímu stavu menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele stojícího na jižní straně náměstí, hrozilo totiž, že spadne. Omezení platilo i pro chodce. Za pomocí dvou jeřábů byla poté zchátralá věžička sesazena. Dosud se na místo nevrátila. „Věžička zatím vrácena nebyla, nejde totiž jen o ni, ale souvisí to s plánovanou rekonstrukcí celé střechy. Jednak její krovy nejsou v nejlepším stavu, i když to není stav havarijní, a uvažuje se i o výměně krytiny,“ řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Farnost proto podle něj čeká na vyhotovení projektu rekonstrukce střechy a obdobně jako u všech investičních projektů řeší a hledá možnosti financování celé nákladné opravy, doplnil Gračka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky Město, Hranice, náměstí, radnice, kostel, stará radnice, zákaz vstupu, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž staré hranické radnice si vyžádá opravu. Město muselo vyhlídkové místo uzavřít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.