Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přerov zdraží nájem v městských bytech o vysokou inflaci. Opozice navrhuje mírnější postup

Vyšší cenu za pronájem městských bytů stanovil Přerov od února pro nové zájemce. Stávajících nájemníků se dotkne zdražení od května, kdy se platby za bydlení zvýší o hodnotu inflace. Ta se nyní pohybuje okolo patnácti procent. Zástupci přerovské opozice chtějí prosadit mírnější nárůst ceny nájemného.

Přerovský městský bytový fond zahrnuje přes 1400 bytů, z toho 150 je z důvodu morálního opotřebení neobyvatelných. Cílem města je investovat do rekonstrukcí a v průběhu čtyř let i tyto jednotky nabídnout občanům. „S touto iniciativou jsme již začali. V současné době je opraveno 15 bytů z kategorie dostupných za zhruba 6 milionů korun a opravuje se 32 bytů z kategorie ‚tržní‘ za asi 15 milionů korun,“ uvedl na webu Přerova náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS). 

Ten také připomněl, že městské byty jsou v Přerově roztříděny do pěti kategorií - sociální, dostupné, speciální, startovací a „tržní“. „První čtyři kategorie obsazuje odbor sociálních věcí a školství na základě momentální sociální potřeby v rámci vlastního šetření a na základě předložených dokumentů. Byty takzvaně tržní jsou obsazovány na základě výběrového řízení, kdy rozhodujícím faktorem je nabídnutá cena za metr čtvereční a měsíc,“ vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Od února se ve všech kategoriích bytů zvedla cena za pronájem metru čtverečního o přibližně šest až deset korun. Nejnižší nárůst je u bytů zvláštního určení a bezbariérových, ve kterých bude nově vycházet pronájem na 47,4 korun za metr čtvereční. U tržních bytů vyjde základní cena nájemného na 70 korun místo stávajících 60. Současní nájemci bytů ale musejí počítat s tím, že k 1. květnu – stejně jako v předchozích letech – bude nájemné zvýšené o míru inflace, vyhlášenou Českým statistickým úřadem. „Do 15. dubna nájemníkům dáme vědět, jak se jim nájem navýší. Nicméně už teď víme, že pro rok 2023 činí inflace 15,1 procenta,“ upřesnil Marek Rybářík z odboru majetku.

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru

S teplejším počasím se do Olomouckého kraje vrací oblíbená sdílená doprava. V Olomouci, Přerově a Prostějově bude možné si na desítkách míst zaplatit výpůjčku speciálně označená kola nebo koloběžky na libovolně dlouhou dobu.

Tento systém fungoval i v předchozích letech, zástupci přerovské opozice ale upozorňují, že aktuální růst inflace je oproti nedávné minulosti nebývale vysoký. „V době vysokých cen potravin a energií, i zvýšení poplatku za odpady s Piráty navrhujeme pro letošní rok jiné, a troufám si říct, snesitelnější řešení - zvýšení nájemného o průměr inflací za poslední tři roky, což je 7,4 %. Platit navíc 259 Kč nebo 529 Kč měsíčně je pak celkem značný rozdíl. V krizi musíme hledat způsoby, jak lidem zvyšování cen prakticky všeho co nejvíc ulehčit. Zvýšení nájmu o 15,1 % mezi to rozhodně nepatří,“ říká pirátský zastupitel Jaroslav Krejčí s uvedením modelového příkladu tržního bytu o výměře 50 metrů čtverečních a jednotkové ceně 70 korun navýšené o inflaci.

Představitelé vedení Přerova upozorňují, že v městských bytech lidé platí v některých případech i výrazně více, než je stanovená základní cena. Pro získání pronájmu musí nabídnout ve výběrovém řízení co nejvyšší částku. „Například u posledního bytu, který jsme nabídli, byla od zájemce dokonce nabídnuta nejvyšší cena 154 korun za metr čtvereční, takže se dá říct, že naše laťka je nastavena stále nízko,“ podotkl náměstek Dohnal.  Při takové ceně by u hypotetického padesátimetrového bytu zřejmě došlo k navýšení nájmu o přibližně 1100 korun. Cena za pronájem neobsahuje platby za služby spojené s užíváním prostor, tedy například energie, vytápění, teplou a studenou vodu, elektřinu ve společných prostorách či výtah. Podle Miloslava Dohnala se ale průměrná cena pohybuje okolo 85 korun za metr čtvereční. „To je zhruba jedna třetina komerčního nájmu,“ poznamenal náměstek s tím, že v závěru února město dokončilo opravu devíti bytů, které tak nově nabízí na speciálním webu potenciálním zájemcům.

Co si myslíte o zdražení nájmu v přerovských městských bytech o 15 procent?

Celkem hlasovalo59 čtenářů

„V městských bytech obvykle bydlí lidé, pro které je tržní nájem příliš vysoký. Vhodnější a sociálně citlivější je navýšení nájmu vázat na meziroční navýšení mediánu nominální mzdy v Olomouckém kraji či na medián meziročního nárůstu nájmů ve městech s podobnou kupní silou jako má Přerov. Pro srovnání, meziroční nárůst nájemného je například v Pardubicích 7,3 procenta, v Hradci Králové 2,5 procenta nebo 0,8 procenta ve Zlíně,“ tvrdí opoziční zastupitel Krejčí.

Naopak ještě výraznější změna u nájemních smluv je na programu od příštího roku v Prostějově. „Zvýšeny budou všechny nájmy o 20 procent s výjimkou bytů nad 100 metrů čtverečních,“ uvedli představitelé města s tím, že tato úprava má ročně do prostějovského rozpočtu přinést přibližně 7,5 milionu korun navíc.

Zvýšení minimální ceny za metr čtvereční u nově uzavíraných nájemních smluv u městských bytů v Přerově dle kategorií:
Sociální:
byt standard: z 57,54 Kč/m2 na 66,23 Kč/m2,
byt snížená kvalita: z 51,78 Kč/m2 na 59,60 Kč/m2.
Dostupné:
byt standard: z 57,54 Kč/m2 na 66,23 Kč/m2,
byt snížená kvalita: z 51,78 Kč/m2 na 59,60 Kč/m2.
Byty zvláštního určení, DPS, bezbariérové
z 41,19 Kč/m2 na 47,41 Kč/m2.
Ostatní byty mimo byty sociální a dostupné (soutěž „tržní“)
z 60,00 Kč/m2 na 70,00 Kč/m2.
Zdroj: prerov.eu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Bydlení, byty, nemovitost, městské byty, Přerov, zdražení, inflace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov zdraží nájem v městských bytech o vysokou inflaci. Opozice navrhuje mírnější postup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.