Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Další soudní spor o pětici větrníků u Jívové. Spolek žádá zrušení změny zásadního dokumentu

Proti více než patnáct let plánované výstavbě pěti větrných elektráren u Jívové podal Spolek Nízký Jeseník podal u Krajského soudu v Ostravě návrh na zrušení loni schválené aktualizace zásad územního rozvoje. Ta umožňuje stavbu dalších větrníků v této lokalitě nedaleko Olomouce.

U Jívové v podhůří Jeseníků plánuje investor postavit pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů. Stožáry s vrtulí budou vysoké 145 metrů. Projekt se připravuje déle než 15 let. Obec Jívová chystanou investici podporuje. Někteří obyvatelé se ale obávají zvýšeného hluku či negativního dopadu větrníků na ráz krajiny, turistiku či cenu nemovitostí. Odpůrce výstavby sdružuje Spolek Nízký Jeseník, který podal k ostravskému soudu další z námitek proti rozhodnutí o aktualizaci zásad územního rozvoje. Informace z oznámení soudu uveřejnilo hejtmanství na úřední desce.

Krajský úřad v Olomouci čeká rekonstrukce za desítky milionů. Cílem je úspora energií

Budova krajského úřadu u olomouckého hlavního vlakového nádraží projde rekonstrukcí zaměřenou na energetické úspory. Zateplení stavby, výměna oken či svítidel a instalace fotovoltaické elektrárny má přijít přibližně na 95 milionů korun. Krajské...

Krajští zastupitelé v závěru roku 2021 schválili pořízení aktualizace dokumentu nazvaného Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje, jehož dřívější podoba stavbu větrných elektráren na svazích u Jívové neumožňovala. Úpravu pak loni v září krajské zastupitelstvo schválilo. Obec Jívová se už dříve u soudu neúspěšně domáhala zrušení části zásad územního rozvoje Olomouckého kraje. Stěžovala si na to, že v některých oblastech regionu včetně okolí Jívové původní zásady územního rozvoje zakazují kvůli ochraně krajinného rázu výstavbu větrných elektráren. V roce 2020 soud žalobu obce Jívové zamítl.

Spolek Nízký Jeseník při projednávání návrhu aktualizace Zásad územního rozvoje Olomouckého kraje neúspěšně namítl, že dokument nerespektuje hierarchii územního plánování stanovenou stavebním zákonem a má retrospektivní působnost, jelikož zpětně stanovuje výjimky z platného zákazu výstavby větrných elektráren na svazích Nízkého Jeseníku. Spolek také uvedl, že aktualizace má zpětně legalizovat chystaný větrný park u Jivové, který bude mít podle něj devastující vliv na široké okolí. Obec Jívová je projektu naopak nakloněna. Z větrné elektrárny má mít příjem zhruba milion korun ročně, což jí pomůže splácet úvěr na kanalizaci a čistírnu odpadních vod.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké u Lipiny. Dvě nové větrné elektrárny plánuje postavit u Potštátu na Přerovsku společnost Roteko Invest. Proti stavbě větrníků se postavila potštátská radnice, organizace Hnutí Duha i místní spolky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Větrná elektrárna, energetika, elektřina, Jívová, Olomouc, soud, krajina, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další soudní spor o pětici větrníků u Jívové. Spolek žádá zrušení změny zásadního dokumentu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.