Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé fotografovali nevšední úkaz nad Olomoucí, konjukci Venuše a Jupiteru. Vidět bude i dnes večer

Sociálně sítě zaplavily pozoruhodné fotografie včerejší konjunkce Venuše a Jupiteru. Mimořádně jasné planety, které se k sobě přiblížily na půl úhlového stupně, lidé fotografovali nejen v Olomouci, ale i v Uničově, Přerově a dalších městech Olomouckého kraje. Nevšední úkaz bude vidět i dnes večer.

GALERIE: Prostějovská hvězdárna jako vesmírný koráb? Slovenský web zveřejnil i další návrhy

Prostějovská hvězdárna, jediná v Olomouckém kraji, se dočká moderní futuristické budovy. V soutěži vyhrál slovenský ateliér DOXA, stavba vyjde asi na 70 milionů korun. Web archinfo.sk nedávno zveřejnil také návrhy, které byly na dalších místech...

"Něco svítí a visí nad Olomoucí," zažertoval například Petr Kotasek, když publikoval jednu z prvních fotografií konjunkce, a spustil tak lavinu dalších komentářů a fotografií neobvyklého úkazu. 

Lidé se pochlubili svými snímky nejen z Olomouce, ale i z dalších měst celého kraje. Snímky konjunkce postupně zaplavily sociální sítě. Začaly vznikat speciální diskuse, kde lidé nejzdařilejší fotografie sdílejí, a celá záležitost se samozřejmě neobešla ani bez vtipů. "Fiala a pěti... si rožnula, aby na nás lépe viděla," zažertoval jeden z uživatelů.

Podle Astronomického ústavu Akademie věd ČR bylo vidět po celý únor, že se Venuše na obloze k největší planetě Sluneční soustavy Jupiteru přibližuje. Nyní jsou od sebe obě tělesa vzdálena pouze půl úhlového stupně, to je, jako kdybychom mezi ně položili měsíční úplněk. Venuše je jasnější než Jupiter.

"Spatříme je večer nad jihozápadním až západním obzorem jako dvě velmi jasné hvězdy těsně u sebe, a to hned po setmění. Pak už budou nízko nad obzorem. Dnes bude Venuše nad Jupiterem. Úhlová vzdálenost mezi nimi bude asi 40 úhlových minut, snadno je tedy zakryjeme malíčkem na natažené ruce. A budou také dost blízko na to, aby se obě planety ocitly v zorném poli menšího dalekohledu," popsali astronomové.

V dalekohledu pozorovatelé uvidí Sluncem částečně osvětlený kotouček Venuše, který bude připomínat Měsíc v první čtvrti, a Jupiter se čtyřmi největšími měsíci. Shora dolů k obzoru to budou Callisto, Ganymed a Europa, poté bude následovat Jupiterův kotouček a za ním měsíc Io. Přísně vzato, pravá konjunkce obou planet nastala dnes v sedm hodin ráno.

Zájemci mohou konjunkci dnes pozorovat například na hvězdárně v Prostějově od 18:00 až do doby, kdy planety zmizí za budovami a stromy kolem hvězdárny. Konjunkce Venuše a Jupiteru nastává přibližně jedenkrát až dvakrát ročně. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB, Hvězdárna a planetárium Brno/Sedmikrásky online, Astronomický ústav AV ČR

Štítky Jupiter, Venuše, konjunkce, fotografie, sociální sítě, Olomouc, Olomoucký kraj, Přerov, Uničov, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Měsíc, Sluneční soustava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé fotografovali nevšední úkaz nad Olomoucí, konjukci Venuše a Jupiteru. Vidět bude i dnes večer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.