Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olomouc, Přerov, Šumperk, Jeseník nebo Zábřeh vyvěsí tibetskou vlajku. Chtějí tak podpořit okupovanou zemi

Radnice v Olomouci, Přerově, Šumperku, Jeseníku nebo Zábřehu zítra vyvěsí tibetskou vlajku. Připojí se tak k celosvětové akci Vlajka pro Tibet, která má upozornit na porušování lidských práv v této zemi. V pátek bude 64. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

"K celosvětové iniciativě se olomoucká radnice připojuje od roku 1996. Olomouc tak patří mezi vůbec první města v ČR, která iniciativu podporují, a letošní rok tomu nebude jinak. Jako další stovky českých a moravských měst a obcí chceme touto formou poukázat na porušování lidských práv v Tibetu," potvrdila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Celkem se v České republice k akci na podporu okupovaného Tibetu zítra připojí téměř sedm stovek obcí a měst. 

"Česká republika se ke kampani připojuje už od roku 1996, město Přerov vyvěšovalo vlajku do roku 2005, pak tuto aktivitu radní odmítli s odůvodněním, že tibetská vlajka vyvolávala mezi Přerovany rozporuplné reakce, a znovu byla vlajka vyvěšena po desetileté odmlce v roce 2015. Od té doby nebyla tradice porušena," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Už několik let tibetskou vlajku vyvěšuje také město Šumperk, podporu akci schválila rada města. "Na radnici bude vlát už od dnešního odpoledne. Vyjadřujeme tak symbolickou podporu malému národu, který má, podobně jako naše země před rokem 1989, přímou zkušenost s totalitním režimem a s okupací," sdělila mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje letos opět vyvěsí tibetskou vlajku

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje také v letošním na začátku března vyvěsí tibetskou vlajku, aby tak připomněly povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Pravidelně se ke kampani Vlajka pro Tibet připojuje město Olomouc, charakteristická...

Dalším městem, které se rozhodlo podpořit Tibeťany, bude Jeseník. Vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který tamní obyvatelé používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí několikaleté tresty vězení. O vyvěšení vlajky u budovy radnice rozhodli radní města.

"Město Zábřeh se stejně jako v minulých letech připojí k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. Vyvěšením vlajky každoročně vyjadřujeme podporu tibetskému lidu v jejich nenásilném boji za svá práva a snahu o zachování národní identity. Cílem je zejména poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu," potvrdila také mluvčí radnice v Zábřehu Lucie Mahdalová.

Naopak tibetskou vlajku nevyvěsí Olomoucký kraj, Uničov, Prostějov nebo Šternberk. 

"Město Šternberk na budovách radnice tibetskou vlajku nevyvěšuje, nebráníme však projevům solidarity například vyvěšením této vlajky na ostatních budovách ve městě či případným jiným aktivitám příznivců Tibetu," podotkla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Vlajka pro Tibet
Města a obce si vyvěšením vlajky připomínají povstání, při němž v roce 1959 zahynulo více než 80 tisíc Tibeťanů a statisíce zemřely v následujících dnech ve vězení, pracovních táborech nebo se staly obětí hladomoru. Podle vlajakaprotibet.cz se na protest proti porušování lidských práv v Tibetu za posledních třináct let upálilo 156 Tibeťanů. Někdy se jim přezdívá tibetští Palachové. Kampaň má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Zábřeh

Štítky Olomouc, Zábřeh, Přerov, Šumperk, Jeseník, lidská práva, radnice, Vlajka pro Tibet, Tibet, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc, Přerov, Šumperk, Jeseník nebo Zábřeh vyvěsí tibetskou vlajku. Chtějí tak podpořit okupovanou zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.