Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jeseníkách jsou ideální sněhové podmínky. Fungují i střediska na Olomoucku a Prostějovsku

Výborné sněhové podmínky a mrazivé slunečné počasí nabízejí Jeseníky. Sněhu je dostatek, radovat se mohou i vyznavači běžeckého lyžování. Ve vyšších polohách hor jsou trasy upravené. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

V Jeseníkách leží zhruba ve 1300 metrech nad mořem okolo 75 centimetrů sněhu, naposledy sněžilo uplynulý víkend. Další sněžení se očekává opět o víkendu. "Podmínky pro běžecké lyžování jsou stabilní od 1000 metrů. Lyžuje se na běžkách na Paprsku, z Červenohorského sedla standardně na Praděd a pod Kurzovní chatou jsou profrézované stopy. Přes Švýcárnu, Červenohorské sedlo, Vřesovou studánku, Keprník a Šerák se dá dolů sjet na Ramzovou," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

V provozu jsou podle něj všechna lyžařská střediska v horách. Podle jejich provozovatelů jsou sněhové podmínky výborné, nižší je však návštěvnost. Tento týden mají jarní prázdniny okresy Olomouc, Šumperk a Jeseník a také okresy ze vzdálenějších koutů republiky. "Jsou to klasické šumperské prázdniny, to pro nás znamená nejslabší týden v roce. Lidé jezdí jinam, jde to vidět v Koutech i na sedle. U nás je propad návštěvnosti až o 40 procent, i ubytovací zařízení jsou zde skoro prázdné," řekl zástupce střediska Přemyslov Jaroslav Podzimek. Podmínky jsou přitom ideální.

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?

Na Skřítku v Jeseníkách dnes dopoledne policisté kontrolovali řidiče, jestli mají v pořádku zimní výbavu. Dívali na stav pneumatik a zjišťovali například to, zda motoristé nemají na sklech námrazu nebo na kapotě led, který by mohl ohrozit...

Výborné sněhové podmínky má také ski Aréna Karlov, všechny vleky jsou tam v provozu. U horní stanice lanové dráhy Roháč se navíc ode dneška otevřela sáňkařská dráha a snowtubing. "K ušetření sil bude v této zóně 130 metrů dlouhý pás," uvedli zástupci střediska na sociální síti. Výborné podmínky hlásí i návštěvníci Červenohorského sedla nebo horského areálu Kraličák, i tam jsou všechny vleky v provozu. O víkendu se mohou návštěvníci na Kraličáku navíc těšit na testování snowboardů.

Jarní prázdniny mohou lyžaři z Olomoucka strávit také na svazích v Hlubočkách u Olomouce. Podle provozovatele areálu jsou sněhové podmínky dobré, sjezdovky jsou v noci dosněžovány. Lyžuje se opět i v nedalekém středisku v Hrubé Vodě a po více než týdnu se znovu rozjel i areál v Kladkách na Prostějovsku, v provozu je zatím vlek poma. "Na dosněžení dalších částí areálu intenzivně pracujeme," vzkázali návštěvníkům zástupci střediska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo

Štítky sníh, podmínky, hory, Jeseníky, Olomoucký kraj, okres Prostějov, běh na lyžích, Červenohorské sedlo, Švýcárna, Olomouc, jarní prázdniny, Praděd, Keprník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách jsou ideální sněhové podmínky. Fungují i střediska na Olomoucku a Prostějovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.