Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Bruslení na novém kluzišti ve Slatinicích ještě nekončí

Ačkoliv se blíží začátek jara, provoz venkovního kluziště ve Slatinicích u Olomouce ještě nekončí. Nové sportoviště navštívilo od začátku letošního roku přes čtyři tisíce lidí, ke sportovnímu vyžití ledová plocha poslouží ještě minimálně do poloviny měsíce.

Na Olomoucku zůstávají v prvním březnovém víkendu otevřená klužiště v Hlubočkách, ve Velké Bystřici či ve Slatinicích. Zatímco první dvě jmenované obce budou v neděli provoz oblíbené venkovní atrakce ukončovat, ve Slatinicích ještě ledová plocha zůstane. O víkendu skončí také pronájem kluziště s umělým povrchem v Litovli.

„Jsme rádi, že můžeme občanům i návštěvníkům nabídnout kvalitní prostor pro venkovní bruslení. Kluziště se stalo ihned po svém otevření vyhledávaným místem pro sport a aktivní odpočinek,“ říká Ondřej Mikmek (KDU-ČSL), starosta Slatinic. Od ledna, kdy sportoviště zahájilo provoz, jej využilo více než čtyři tisíce návštěvníků. K dispozici je také vyhřívaná šatna, která zároveň funguje jako provozovna pro občerstvení potřebné před nebo po sportovním výkonu.

Smělý plán Slatinic. Obec chce k fotovoltaice přidat i bioplynku a malou přečerpávací elektrárnu

Ambiciózní koncepci pro zvýšení energetické soběstačnosti plánují ve Slatinicích na Olomoucku. Obec chce kromě rozsáhlé instalace fotovoltaiky povýšit systém získávání a uchovávání energie o vybudování bioplynové stanice i s připojením do sítě a...

Pro co nejlepší  stav kluziště se členové místního sportovního klubu věnují jeho pravidelné údržbě a úpravě, aby zajistili optimální podmínky pro bruslení. Pro nejmenší bruslaře jsou připravené i pomůcky pro udržení rovnováhy, které vyrobil místní topenář ze zbytkových plastových trubek určených k rozvodu vody.

Ledová plocha je o víkendu otevřená od půl jedenácté dopoledne do půl páté, s hodinovou přestávkou mezi 13. a 14. hodinou. Děti do šesti let mohou na kluzišti bruslit zdarma, zlevněné vstupné pro děti do 15 let vyjde na 30 korun, dospělí pak zaplatí 60 korun. Bruslení by mělo být o víkendu nakloněno i počasí, podle Českého hydrometeorologického ústavu by mělo v noci mrznout  a denní teploty se mají pohybovat v rozmezí jednoho až sedmi stupňů Celsia. 

„Provoz kluziště se slatinickému sportovnímu klubu daří udržet v černých číslech i přes aktuálně vysoké ceny energií a velmi rozumnou výši vstupného pro dospělé a děti. Vedle veřejného bruslení se na ekonomickém úspěchu kluziště podílí také pronájmy pro hokejové přáteláky,“ připomněl v tiskové zprávě Ondřej Mikmek.

Obecní kluziště si vyžádalo investici 12 milionů korun, montáž začala v létě. Díky speciálnímu povrchu lze areál v zimě využívat jako ledovou plochu a v létě například pro in-line bruslení čí pozemní hokej. Sportovní klub Slatinice na projekt vynaložil osm milionů korun, které získal jako dotaci z Národní sportovní agentury. Čtyřmi miliony přispěla obec.

Kluziště využívá chladicí zařízení s nejnovější technologií, která ledovou plochu dochlazuje v závislosti na počasí, což optimalizuje spotřebu elektrické energie. „Agregát pracuje s rekuperací tepla. Odpadní teplo, které při chlazení kluziště vzniká, využíváme na ohřev vody pro rolbu. Při plánování projektu jsme se také rozhodli pro kvalitnější nerezové chladicí trubky, jejichž provozní efektivita i životnost jsou neporovnatelné s běžnějším plastovým řešením,“ vysvětlil již dříve předseda Sportovního klubu Slatinice Přemysl Bilík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Slatinice

Štítky Tip na víkend, bruslení, sport, výlet, Slatinice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Bruslení na novém kluzišti ve Slatinicích ještě nekončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.