Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíce peněz za loňský rok vybrali celníci na dani z lihu a piva

Přes dvě a půl miliardy korun se podařilo přispět olomouckým celníkům do státního rozpočtu. Je to o více než tři sta milionů korun než v předchozím roce. Částku vybrali na cle, spotřebních daních a dalších poplatcích.

Jednou z primárních činností celního úřadu je dohled na dovoz a vývoz zboží přes vnější hranice Evropské unie. V minulém roce projednali celníci 28 599 případů dovozu a 46 277 případů vývozu. „Celkově pak bylo v rámci zmíněné agendy vybráno clo ve výši 531 milionů korun, což představuje nárůst téměř 47 procent oproti loňskému roku,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz.

Další činností úředníků je oblast výběru spotřebních daní. Podle mluvčího vybrali celníci nejvíce na dani z lihu. U té zaznamenali za rok 2022 nárůst o více než 45 milionů korun. Celkově tak úřad na dani z lihu vybral rekordní částku – 1,415 miliardy. Na druhé místo zařadili daň z piva, jejíž částka se navýšila o téměř patnáct milionů. Celkově tak za loňský rok vybrali v této oblasti přes 181 milionů korun.

Americkému generálovi poslala všechny úspory i intimní fotky. Podvodník pak ženu vydíral

Virtuální vztah s americkým generálem na misi v Sýrii přišel draho dvaapadesátiletou ženu z Olomoucka. Ta uvěřila legendě internetových šejdířů a na neznámé účty naposílala přes 600 tisíc korun. Ženě při řešení situace internetového přítele...

Celní správa také daně vrací. Za uplynulý rok vrátili na základě žádosti přes 239 milionů korun na spotřební dani z minerálních olejů. „Jedná se o systém takzvaných vratek spotřebních daní, které si uplatňují zpravidla subjekty, které využívají minerální oleje zejména pro zemědělskou prvovýrobu, výrobu tepla či hospodaření v lese,“ objasnil Kubenz.

Dělená správa je neméně důležitá kompetence, kterou celní úřad má. Ta zajišťuje v zákonem stanovených případech platební povinnosti uložené jinými správními orgány, které jsou vybírány a vymáhány celním úřadem. „Jedná se například o nezaplacené pokuty za dopravní přestupky, poplatky za uložení odpadů, nebo poplatky za odběr podzemních vod,“ vysvětlil mluvčí. Za rok 2022 zaznamenali úředníci necelých 24 tisíc případů, přičemž jejich hodnota přesahuje 441 milionů korun.

„Tyto prostředky pak celní úřad rozděluje dle zákona mimo jiné i do rozpočtů místních samospráv. V loňském roce se například jednalo o částku 41 milionů korun, jenž putovala zákonným nárokem do rozpočtu Olomouckého kraje,“ navázal mluvčí s tím, že nejvyšší sumu odvedl úřad do Státního fondu životního prostředí ČR. Jednalo se o částku přesahující 144 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa Olomouckého kraje

Štítky Celní správa, celníci, daň z lihu, Olomoucký kraj, daň z piva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce peněz za loňský rok vybrali celníci na dani z lihu a piva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.