Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé Šumperka výborně třídí odpady, díky tomu město nemusí zvedat poplatky

Obyvatelé Šumperka navzdory vysoké inflaci nebudou platit víc peněz za odpady. Lidé totiž velmi úspěšné třídí, takže odpadové hospodaření je v přebytku. Za likvidaci komunálního odpadu město ročně zaplatí čtyřiadvacet milionů, lidé platí 840 korun.

"Náklady na likvidaci odpadů neustále rostou. Z poplatků od občanů se vybralo sedmnáct milionů a tento výsledek mohl být dokonce o dva miliony lepší, systém však zatěžují notoričtí neplatiči. Díky skvělému třídění odpadů se daří nárůst nákladů tlumit příjmy z materiálového využití vytříděného odpadu," vysvětlil místostarosta Šumperka Karel Hošek (STAN a TOP 09).

Obyvatelé města ročně vytřídí 672 tuny papíru, 380 tun plastů a 134 tuny gastroodpadu. Třídění gastroodpadu město zavádělo jako jedno z prvních v zemi. Směsného odpadu, který zamířil na skládku, zbylo 3 840 tun.

V loňském roce město za tříděný odpad dostalo 8,8 milionu korun od firem, které se zabývají jeho využitím. Přebytek v odpadovém hospodářství tak vyšplhal na 1,8 milionu korun. "Tyto peníze byly vráceny do systému formou investic do sběrných míst," podotkl Hošek.

Obyvatelé Šumperka začali třídit odpad ze svých kuchyní. Jsou první v zemi

Obyvatelé Šumperka začali od začátku května třídit kuchyňský odpad. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v České republice, které se do třídění gastroodpadu pouští. Nádoby na gastro odpad již město začalo rozmisťovat v ulicích. Zbytky...

Poplatky na skládkách porostou, Šumperk se proto co nejvíce snaží množství směsného odpadu snížit. "Na vyžádání poskytneme domácnostem v rodinných domech nádobu na plast a papír, fungovat to bude podobně jako v případě bioodpadu. Chceme investovat do budování podzemních kontejnerů na sídlištích, dále zapojit živnostníky a městské organizace do systému odpadového hospodářství města, rozšířit systém separace gastroodpadů a zajistit třídění odpadů na všech kulturních, společenských a sportovních akcích," vyjmenoval místostarosta.

Na velkých kulturních a společenských akcích by pořadatelé také měli využívat zálohované kelímky, v plánu je rovněž vybudování nového sběrného dvora s re-use centrem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šumperk

Štítky Šumperk, odpad, třídění odpadu, poplatky, růst, Starostové a nezávislí, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Šumperka výborně třídí odpady, díky tomu město nemusí zvedat poplatky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.