Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hospic na Svatém Kopečku od Nového roku poskytuje také domácí paliativní péči

Od začátku letošního roku převzal Hospic na Svatém Kopečku u Olomouce do provozování také dvojici terénních služeb, které poskytovala dříve Charita Olomouc. Cílem organizací je rozšířit služby a povědomí o možnostech domácí paliativní péče.

Po dvaceti letech rozvoje lůžkové péče o osoby v terminálním stádiu závažných onemocnění se Hospic na Svatém Kopečku bude specializovat také na pomoc pacientům a jejich blízkým přímo v domácím prostředí.

„Úvahy o převzetí charitních zdravotních služeb pro pacienty s těžkým onemocněním a v závěru života jsme s Charitou Olomouc vedli již delší dobu a nakonec jsme tuto změnu naplánovali od 1. ledna 2023. Po dvou měsících nově poskytovaných zdravotních služeb můžeme zhodnotit, že tato změna pro pacienty a jejich rodiny proběhla plynule,“ uvedla ředitelka Hospice na Svatém Kopečku Marta Šťastná.

Již dříve obě služby vzájemně spolupracovaly, a dokonce sdílely některé pracovníky. „Přechod terénních služeb pod lůžkový hospic tak znamenal jen další logický krok ve vzájemné spolupráci,“ poznamenala ředitelka Šťastná.

Na podporu péče o umírající pacienty vyplatí Olomoucký kraj deset milionů

Příspěvky pro chod a rozvoj paliativní péče plánuje také v příštím roce olomoucké hejtmanství. Z krajského rozpočtu půjde na podporu zařízení a specialistů starajících se o pacienty s nevyléčitelným onemocněním deset milionů korun. Představitelé...

Zatímco domácí zdravotní péči zajišťují charitní sestřičky jen v Olomouci a přilehlých obcích, tak mobilní specializovaná hospicová péče je rozsáhlý projekt tvořený třemi pracovišti – Olomouc, Šumperk a Zábřeh. Odtud lékaři, sestry a další personál vyjíždí až do okruhu třiceti kilometrů, případně i dále. Projekt hospicové péče Caritas vznikl před čtyřmi lety a za tu dobu již doprovázel v Olomouckém kraji 535 pacientů v jejich domácím prostředí.

Domácí hospicová péče je lékařská odbornost a přijetím do péče paliativní lékař řídí veškerou zdravotní péči u pacienta, který má zajištěnou nepřetržitou pomoc od jiné osoby či rodinného příslušníka. K ní se pak přidávají pravidelné vizity lékařů i návštěvy sester u pacienta a 24hodinová pohotovost jak sester, tak lékařů. Domácí hospic však nepečuje jen o pacienty, ale je důležitou oporou také pro rodinu pacienta.

V nemocnici ve Šternberku začal fungovat babybox. Je pětaosmdesátý v zemi

V areálu nemocnice ve Šternberku na Olomoucku začal fungovat babybox. Město se tak stalo pětaosmdesátým místech v České republice, kde je takové zařízení k dispozici. V celé zemi babyboxy od roku 2005 zachránily život téměř 250 novorozencům.

„Jsem velmi ráda, že od počátku máme na všech pracovištích stabilní tým zkušených lékařů, kteří se věnují pacientům opravdu obětavě a i v náročných obdobích covidu jsme nikdy naši péči neomezovali,“ sdělila v tiskové zprávě vedoucí obou terénních služeb Leona Martinková.

„Stále je však mnoho pacientů, kteří naše služby nevyužijí, protože se o nich v pravou chvíli nedozví. Chceme se tedy i v letošním roce zaměřit na osvětu laické i odborné veřejnosti, aby přání zůstat v závěru života doma mohlo být splněno co největšímu počtu pacientů,“ doplnila.

Domácí hospicovou péči poskytuje od roku 2017 také organizace Nejste sami. Pro rozšiřování a zkvalitňování paliativní péče má Olomoucký kraj zpracovanou koncepci, v letošním roce plánuj hejtmanství tyto služby podpořit částkou okolo 10 milionů korun. „Největší část peněz dáme na podporu domácí paliativní péče a medicíny – více než sedm miliónů korun. Poskytovatelé lůžkové péče mohou žádat v úhrnu o 2,3 miliónu,“ specifikoval Dalibor Horák (ODS), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví. Další statisíce korun zamíří na podporu vzdělávání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Langer

Štítky Charita, hospic, péče, nemoc, mobilní hospic, paliativní péče, Hospic Kopeček, Charita Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic na Svatém Kopečku od Nového roku poskytuje také domácí paliativní péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.