Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Samec Malkin překvapil, má několik potomků. Olomoucká zoo patří k nejlepším chovatelům oryxů v Evropě

Hned několik mláďat oryxů jihoafrických přivítala v poslední době olomoucká zoo. Zahrada patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto antilop v Evropě, oryxe chová od roku 1973 a za tuto dobu se zde narodilo 334 mláďat. Základ zdejšího stáda tvoří kusy dovezené v sedmdesátých letech přímo z oblasti jejich přirozeného výskytu z Namibie.

VIDEO: Úspěšné sexování olomouckých krokodýlů. Zoo na Svatém Kopečku hlásí pět samců

Více než dva roky po vylíhnutí pětice krokodýlů čelnatých zná olomoucká zoo jejich pohlaví. Při poslední kontrole byly ještě rozpoznávací znaky nejasné. Nyní už odborníci vědí, že v září 2020 se na Svatém Kopečku narodilo pět krokodýlích samců....

Základem stáda se stali oryxové, které spolu s množstvím dalších zvířat přivezl Josef Vágner

"V předchozím roce jsme měli ve skupině mladého samce Malkina, který byl poměrně nesmělý a nevykazoval ani žádné známky dominance, ani nepředváděl pářící rituály, které u dospělých samců bývají nápadné a nepřehlédnutelné. Proto jsme vlastně ani nevěděli, jestli v této sezóně samice vůbec budou březí. Malkin ale zřejmě přesně věděl, proč přicestoval do olomoucké zoo, ze které mimochodem pocházela jeho babička, a dosáhl toho, že téměř všechny samice v průběhu několika týdnů zabřezly," uvedla zooložka Libuše Veselá.

Oryxe mohou chovatelé ze zimovišť vypustit ven až ve chvíli, kdy je teplejší a stabilnější počasí, většinou se tak děje v květnu. "Čím dříve je vypouštíme, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se pak na zimovišti narodí mláďata," dodala zooložka.

Poddruh africké pouštní antilopy zdobí jedinečná černobílá kresba a typický úhoří pruh na zádech. Jejich skupiny čítají přibližně patnáct členů, někdy se však stáda při svých dlouhých cestách za vodou a potravou setkají a pokračují v počtu až 200 jedinců. Ve skupině panuje přísná hierarchie. "Výsostní postavení je dáno dominantnímu samci, mezi samicemi probíhají vzájemné ritualizované souboje, které vedou k seřazení do hierarchického žebříčku," dodala v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská.

Oryx jihoafrický je odkládací typ
V přírodě mládě po nakojení od matky samo odchází a zvolí si místo, kde ulehne. Matka se za ním nevydává. Svou pachovou stopou by mohla přilákat predátora. Několikrát denně mládě bučením přivolá, nakojí jej, olíže mu konečník, čímž ho přiměje k vyměšování a nakonec ho dokonale očistí, aby ho případný predátor nevyhledal podle pachu. Poté malý oryx sám odchází zpět do úkrytu. Mládě se první dny téměř nehýbe, leží při zemi, s hlavou přitisknutou k zemi a s ušima ke krku, vypadá jako hromádka písku. Později se mláďata s matkami připojují ke stádu, případně se drží pohromadě ve školkách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky oryx, mládě, zoo, Olomouc, Evropa, zahrada, Namibie, Josef Vágner, Libuše Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samec Malkin překvapil, má několik potomků. Olomoucká zoo patří k nejlepším chovatelům oryxů v Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.