Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Vracejte, vyplatí se to. V Kauflandech na Olomoucku spustili automaty na vracení PET lahví

Některé supermarkety v České republice před nedávnem zavedly zkušební automaty na vracení PET lahví a plechovek. V Olomouckém kraji jsou hned dvě takové prodejny – ve Šternberku a v Olomouci-Neředíně. Lidé to vítají.

V olomouckém Kauflandu se kolem přístroje lidé zastavují poměrně často. Jeho zavedení vítá i Pavel Murg z Náměště na Hané, zejména kvůli šetrnému přístupu k přírodě. „U nás na dědině se to nosí do kontejnerů a potom je svoz, ale tohle vracení PET lahví je sympatický nápad. Hlavně, aby se ty flašky nikde neválely v přírodě,“ popsal svůj postoj, zatímco trpělivě čekal ve frontě.

Přístroj se rozhodla vyzkoušet i studentka Lucka. „Je to pro mě lepší než doma shromažďovat plasty, takže mám v plánu si vždycky ty láhve vzít a vrátit je tu,“ popsala Lucka, zatímco vkládala několik lahví do přístroje.

Obyvatelé Šumperka výborně třídí odpady, díky tomu město nemusí zvedat poplatky

Obyvatelé Šumperka navzdory vysoké inflaci nebudou platit víc peněz za odpady. Lidé totiž velmi úspěšné třídí, takže odpadové hospodaření je v přebytku. Za likvidaci komunálního odpadu město ročně zaplatí čtyřiadvacet milionů, lidé platí 840 korun.

„Slyšeli jsme o tom v televizi a zjistili jsme, že je to tady v Olomouci,“ začala seniorka, která se představila jako Jarka. „U nás se ty flašky hromadí, protože pijeme jenom neslazenou minerálku a je mi skutečně líto ty nepoškozené flašky rozšlapat a odnést do odpadu. Tak jsme si řekli s manželem, že to vyzkoušíme. Že je lepší, aby to ještě k něčemu sloužilo,“ vysvětlila důvod, proč se rozhodli automat vyzkoušet, zatímco si přebírala automatem vytištěný lísteček bez nároku na slevu. Tu zákazník získá, pokud vrátí alespoň šest lahví najednou.

Do automatu je možné vložit lahve o objemu 200 mililitrů až tři litry s čitelnou etiketou a čárovým kódem, které nejsou nijak poškozené nebo stlačené. Co se ale nevrací jsou plastové obaly od mléka a mléčných nápojů, oleje a octa.

„Jak ukazuje praxe ze zahraničí, dobře nastavený systém zálohování chrání nejen životní prostředí před odpadky, ale efektivně zpracovává odpadovou surovinu k dalšímu užití,“ vysvětlila mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl. Dodala, že tento projekt má za cíl dát zákazníkům možnost si systém zpětného odběru PET lahví a plechovek vyzkoušet ještě před jeho spuštěním v celé republice.

ANKETA: Jste pro, aby se v ochodech mohly vracet PET lahve?

Celkem hlasovalo217 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky Kaufland, Lidl, vracení, PET lahve, obaly, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Hwozdecki

a další rýpntutí, proč minimálně 6 obalů ? takže tímhle paskvilem opravdu moc lidí nenalákáte .. to vymyslel IDIOT

Úterý, 7. března 2023, 13:34Odpovědět

Richard Hwozdecki

takže nejen obchodní řetězce toto téma odflákly, ale také novináři, kteří nejsou schopni ani zajít do obchodu, vrátit pár obalů a napsat seriozní článek. Opět jen nějaký paskvil.

Úterý, 7. března 2023, 13:32Odpovědět

Richard Hwozdecki

tak by mě moc zajímalo, jak to funguje. Údajně za obaly nevrací peníze, ale dávají slevu na "určité zboží". Nedokážu si tedy představit na jaké zboží je "jakási" sleva a kdo vymyslel takový nesmysl. na západě a ve skandinávii jsou tyto obaly VRATNÉ ZA PENÍZE, v česku opět nějaký paskvil.

Úterý, 7. března 2023, 13:30Odpovědět

ANKETA: Vracejte, vyplatí se to. V Kauflandech na Olomoucku spustili automaty na vracení PET lahví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.