Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Simulace soudního procesu i návštěva pitevny. Olomouc se zapojí do Noci práva

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci nabídne ve středu speciální program akce zvané Noc práva. Letošní ročník přinese simulované soudní jednání týkající se střídavé péče o dítě, prezentaci práce soudních lékařů s komentovanou pitvou či procházku městem s právní tématikou. Událost má popularizovat právo pro veřejnost.

Olomoucká právnická fakulta se do Noci práva zapojuje od roku 2020. Letošní ročník se uskuteční ve středu 8. března, první bod programu začíná od 15 hodin. Zájemci se mohou těšit také na prezentaci závažných případů, které objasnili ostravští kriminalisté, i na natáčení oblíbeného podcastu Judikatúra.

Simulovanou soudní síň, kde bude soudce rozhodovat o péči o nezletilé, fakulta otevře v 16:30. „Zinscenovaný soud bude stát za to, pro jednotlivé role se nám podařilo získat odborníky z praxe,“ uvedla proděkanka Renáta Šínová. Na simulované soudní jednání naváže diskuse na téma střídavá péče a určování výživného. Večer pak zakončí natáčení podcastu Judikatúra, který už více než rok pravidelně připravují Filip Melzer a Petr Bezouška z katedry soukromého práva a civilního procesu. „Na všechny body programu je potřeba se předem přihlásit prostřednictvím on-line formulářů. Některé aktivity totiž mají omezenou kapacitu míst. Přihlašovat se je možné na webu akce,“ doplnila proděkanka.

Smrtelný let s lyžemi. Senior u Olomouce zemřel ve vrtulníku kvůli nezajištěnému nákladu

Příčinou loňské tragické nehody ultralehkého vrtulníku u olomouckého letiště bylo podle odborného ústavu pochybení jedenasedmdesátiletého pilota. Ten se rozhodl s malým strojem vyrazit na hory. Do kabiny umístil nevhodným způsobem lyžařské boty a...

Program olomoucké Noci práva však začne ve středu již v 15:00 dvěma vycházkami; při první z nich se vydají zájemci po právně zajímavých místech Olomouce, druhá se zaměří na ochranu památek i z právního hlediska. Další dva body programu budou v režii partnerů fakulty. Lidé z Ústavu soudního lékařství a medicínského práva lékařské fakulty vezmou zájemce na pitevnu a ostravští kriminalisté přiblíží práci na dvou konkrétních případech, které v minulosti objasňovali.

Noc práva se každoročně koná kolem 6. března, významného dne v československých, respektive českých právních dějinách. Právě 6. března 1920 byla vyhlášena a nabyla účinnosti Ústavní listina Československa. Noc práva se v ČR koná od roku 2019, kdy se konal nultý ročník v Brně. O rok později se přidaly Olomouc a Ostrava. Druhý a třetí ročník se uskutečnily kvůli protiepidemickým opatřením v omezené podobě pouze on-line. Letos se akce koná 8. března v Brně a v Olomouci a 15. března v Ostravě, Frýdku-Místku a v Opavě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Noc práva

Štítky Vzdělání, Univerzita Palackého, právnická fakulta, Noc práva, akce, kriminalistika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simulace soudního procesu i návštěva pitevny. Olomouc se zapojí do Noci práva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.