Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Syntetický led na náměstí v Litovli zaujal. Ptali se i z okolních obcí, říká k premiéře starosta

První měsíční zkoušku kluziště s umělým povrchem má za sebou centrum Litovle. Sportoviště při své premiéře v hanáckých Benátkách podle starosty splnilo účel a vzbudilo nejen zájem dětí, ale také starostů z okolních obcí na Olomoucku.

Kluziště se švýcarskou technologií umělohmotných desek si Litovel poprvé pronajala na letošní únor. Před budovou radnice tak mohli zájemci otestovat bruslení na ploše, která není závislá na přívodu vody, elektřiny ani na venkovní teplotě.

FOTOGALERIE: Šance pro opuštěné pivovarské sklepy. Proměnu navrhnou studenti architektury

Nadzemní část areálu na ulici Boženy Němcové v Litovli zvaná Vedepka je opuštěná a chátrá, podzemí pak slouží částečně jako sklad například pro technické služby. Letité prostory jednoho ze tří historických litovelských pivovarů mají v budoucnu...

 

„Musíme uznat, že vlastnosti plochy jsou samozřejmě jiné oproti normálnímu ledu. Ale na vyblbnutí pro děti to podle mě bohatě stačilo. Kdybychom chtěli kluziště s chladícím systémem, tak jsme na nákladech za měsíc přes jeden a půl milionu,“ komentoval starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) s tím, že cena za pronájem a montáž kluziště se syntetickým ledem se pohybovala pod tři sta tisíci korunami.

Atraktivní bylo podle něj také umístění sportoviště přímo v centru města na historickém náměstí Přemysla Otakara. „Lidé to využívali hlavně v odpoledních hodinách, dopoledne tam byly školní skupiny nebo různé kroužky. Jezdili i lidé z okolních obcí. Ve večerních hodinách se to tolik nechytlo. Současná podoba zimy této formě kluziště nahrávala, na přírodních vodních plochách se bruslit nedalo. Sto padesát až dvě stě lidí se na tom během dne vystřídalo,“ bilancuje starosta.

Jaký máte názor na kluziště s umělým ledem?

Celkem hlasovalo92 čtenářů

Neobvyklá ledová plocha byla obyvatelům i návštěvníkům města zdarma k dispozici každý den od 9 do 20 hodin. Město nechalo až do března v centru vánoční světelnou výzdobu pro dotvoření zimní atmosféry. Lidé mohli využít i stánek s horkými nápoji či občerstvením. O údržbu se staraly litovelské technické služby, které plochu obden čistily a ošetřovaly roztokem, který podněcoval skluz. „Samozřejmě jsou i odpůrci a říkají, že tam nikdo nechodil. Já to ovšem vidím přímo z okna kanceláře každý den a vím, že zájem o kluziště byl. Většina lidí to kvitovala. Je ale zajímavé, že když byl třeba teplejší týden, tak zájem o kluziště byl menší. I když se na vlastnostech kluziště nic neměnilo,“ pousmál se starosta Kohout.

Na sociálních sítích zaznívaly názory pro i proti testované variantě. „Za nás velké poděkování městu za možnost alespoň takového kluziště. Moje děti tam chodily velice rády,“ napsala například paní Lucie.

Jestli bude kluziště na litovelském náměstí i příští rok bude předmětem další diskuze. „Budeme se domlouvat na radě města, jestli budeme tuto možnost pro občany nabízet i v příštím roce, nebo třeba dáme rok pauzu. Nyní také sondujeme na internetu, jaké další varianty aktivit by mohly na náměstí v zimním období být,“ říká starosta a dodává: „Myslel jsem, že je to poměrně běžná věc, viděl jsem to v různých městech. Ale byl jsem až v šoku, že mi volalo hodně starostů z okolí i od Javorníku, jaké má kluziště podmínky, zázemí a jak se ujalo. Může se stát, že na nás příští rok nevyjde termín.“

O instalaci kluziště v předvánočním čase ale Litovel usilovat nebude. „Na Vánoce to chtít nebudeme, je to v místech, kde bývá pódium a vánoční program. Takže příště případně zase leden nebo únor, ale únor nám připadá lepší. V lednu je větší pravděpodobnost, že by zamrzl rybník a tomu by pak logicky každý dal přednost,“ objasnil Viktor Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kluziště, zima, atrakce, bruslení, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Syntetický led na náměstí v Litovli zaujal. Ptali se i z okolních obcí, říká k premiéře starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.