Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Olomouci žije přes osm stovek lidí bez domova, část je přímo na ulici nebo ve squatech

V stotisícové Olomouci žije přes osm stovek lidí bez domova, na ulici nebo ve squatech jich pobývá zhruba přes stovku, zbytek v zařízeních sociálních služeb nebo na ubytovnách. Strážníci evidují asi dvě desítky míst například v lesících, pod mosty, u parovodu či ve starých garážích, kde bezdomovci pobývají.

Podle autorů koncepce prevence kriminality na roky 2023 až 2027, kterou si nechala zpracovat radnice, lze počty lidí bez domova jen obtížně stanovit a liší se podle zvolené metodiky. Poslední větší sčítání bezdomovců bylo v Česku v roce 2019. Z něj tehdy vyplynulo, že v Olomouci žije venku na ulici, v noclehárnách a azylovém domě 345 až 561 lidí. V říjnu 2022 pak Charita Olomouc uspořádala sčítání lidí bez domova v denních centrech a na předem určených místech v terénu. Odborníci tehdy dospěli k číslu 203 bezdomovců, další stovky lidí bez domova ale nacházejí útočiště v ubytovnách.

Městská policie na území Olomouce eviduje dvě desítky míst, na kterých pobývá zhruba šest desítek lidí bez domova. Přebývají například v lesících, pod mosty, u parovodu či ve starých garážích. "Osoby bez přístřeší jsou specificky uzavřenou skupinou a není snadné v nich vyvolat důvěru a motivaci pro spolupráci, což se mohlo projevit u sčítání v jednotlivých letech," upozornili autoři koncepce.

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy

V závěru minulého roku skončily pachtovní neboli nájemní smlouvy uživatelům zahrádek v kolonii u řeky Moravy na Nových Sadech a olomoucký areál se uzavřel. Místo, kde má vzniknout další část protipovodňových opatření na ochranu krajského města,...

Olomoucká radnice provozuje azylový dům pro muže s kapacitou 48 lůžek, jehož součástí je noclehárna s kapacitou deseti lůžek pro krizové přespání. Město má také Domov pro ženy a matky s dětmi pro 64 lidí. Charita zajišťuje v Olomouci azylové ubytování pro 45 mužů a 15 žen. Pro krizové přespání disponuje noclehárnou s lůžky pro 18 mužů a deset žen. Charita provozuje také dva domovy pro lidí se sníženou soběstačností, ve kterých je celkem 60 lůžek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, počet, Olomouc, Česko, Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci žije přes osm stovek lidí bez domova, část je přímo na ulici nebo ve squatech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.