Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ze škaredé kotelny moderní knihovna. Olomouc připravuje pobočku pro největší sídliště

Život na olomouckém sídlišti v městských částech Nové Sady a Povel má v následujících letech obohatit nová pobočka městské knihovny. Ta vznikne díky přeměně opuštěné budovy kotelny, atraktivní návrh vzešel z architektonické soutěže. Město má připravený potřebný projekt a žádá o stavební povolení.

Až nečekaný ohlas vyvolala podle ředitelky Knihovny města Olomouce Lenky Pruckové architektonická soutěž na přestavbu bývalé sídlištní kotelny na křižovatce ulic Trnkova, Zikova a Rožňavská. Odborníci mohli vybírat z více než padesáti návrhů. Rekonstrukce se uskuteční podle vítězné studie pražské architektonické kanceláře kcarch.

„S vítězným návrhem jsem velmi spokojená. Splňuje požadavky na moderní podobu, ale zároveň neruší v místním prostředí. Neříkám to, abych si někde šplhla, ale opravdu musím pochválit radnici, protože po dlouhé době byla architektonická soutěž na budovu knihovny. Málem jsem omdlela, když mi to oznámili,“ nadšeně vzpomíná ředitelka Prucková na začátky procesu budování nové pobočky.

Větší změny nejdřív za pět let. I nedostatky na přebudovaném sídlišti v Olomouci jsou v ochranné lhůtě

Vyšlapané cestičky v trávníku, málo přechodů i zvláštní vedení cyklostezek. Obyvatelé sídliště v olomouckých městských částech Nové Sady a Povel už čtyři měsíce využívají kompletně přebudovaná veřejná prostranství ulic Zikova či Schweitzerova,...

Těch má olomoucká městská knihovna celkem čtrnáct a nová stavba bude zřejmě největší z nich. Dvoupodlažní objekt bude plnit hned několik funkcí. „Dole bude oddělení pro dospělé, prostory pro besedy a společná setkání. Další patro s ochozem bude pro děti, architekti tam vymysleli i zajímavé zabezpečení ochozu, budou tam mít pohodlné sedačky, lehačky a další zábavnější prvky. Vznikne zde také místnost pro výtvarné aktivity. Plánujeme umožnit lidem i po domluvě s námi poskytovat prostory třeba pro různé kluby a podobně, veřejnost může přijít se svými nápady, aby prostor měl také komunitní charakter,“ vysvětluje ředitelka a dodává: „Líbí se mi i návrh zahrádky, která bude sloužit venkovním aktivitám. Bude veřejně přístupná a oddělená zvýšenou zídkou. Bude to součást knihovny, ale nevytvoří to u objektu hradbu.“

Ačkoliv architektonická soutěž skončila v roce 2020, další kroky v přípravě stavby a samotné výstavbě se postupně posouvaly. „Zpozdilo se to kvůli covidu, město mělo jiné starosti a výdaje. Projektování se rozběhlo na začátku loňského roku,“ poznamenala Lenka Prucková.

„Je přislíbená dotace a předpokládáme, že se v příštím roce začne stavět. Na tomto sídlišti žije nejvíce lidí, ale pobočka tam chybí. Rekonstruovaná stavba bude představovat moc hezké komunitní centrum,“ uvedl náměstek primátora Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

Z bývalé výměníkové stanice zůstane jen původní skelet, se kterým bude stavební firma pracovat při vytvoření budovy s novým využitím a vzhledem. Pobočka by měla podle vedení knihovny obsloužit oblast, ve které žije okolo třiceti tisíc lidí. Další výhodou je blízká poloha u nové tramvajové zastávky Rožňavská.

„I pro školy je to daleko, jezdit až do města. Těšíme se, až to bude hotové. Předpokládáme, že pobočka bude mít zhruba 1200 čtenářů, což je podobný počet jako třeba v celé Litovli. Prostor tomu musí odpovídat,“ upozorňuje ředitelka instituce, jež má hlavní sídlo na olomouckém náměstí Republiky.

Díky poznatkům knihoven z dalších českých měst očekává po vybudování atraktivní pobočky citelný nárůst zájmu čtenářů. „Doufám, že se nám touto stavbou taky podaří probudit veliké sídliště. Už teď se mě třeba i paní prodavačka v obchodě ptá, kdy bude knihovna. Fakt se o to lidé zajímají, což mi udělalo radost. Je také hrozně důležité, aby se děti naučily číst a přemýšlet a kriticky hodnotit, o co se jedná. Proto je zásadní, aby knihovny byly blízko a děti nemusely čekat na rodiče, až je zavezou,“ říká Lenka Prucková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, kcarch

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, knihovna, Knihovna města Olomouce, pobočka Trnkova, knihovna Trnkova, architektonická soutěž, kotelna, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze škaredé kotelny moderní knihovna. Olomouc připravuje pobočku pro největší sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.