Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Olomouc v červnu opět udělí Ceny města. Ocení vědce či sportovkyni

I letos v červnu budou Olomouc udělovat Ceny města. V pondělí schválilo udělení cen olomoucké zastupitelstvo. Mezi oceněnými budou biofyzik Josef Pešák, běžkyně Petra Kamínková či Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého.

Podle náměstka primátora Viktora Ticháka se návrhů na udělení ceny sešlo pětačtyřicet. Podávali je jak občané, tak instituce. „Hlasování o laureátech dopadlo jednoznačně. O jejich zásluhách nebylo pochyb, proto i projednání nominací radou města a následné schválení zastupitelstvem proběhlo bez dalších diskuzí,“ dodal náměstek.

Novými laureáty Ceny města Olomouce se v červnu stane Libor Kvapil, praktický lékař a zakladatel organizace pro lidi bez domova, výtvarnice Jana Krejčová či dlouholetý správce olomoucké vojenské posádky Alois Kadlčík. Mezi oceněnými budou také biofyzik a přední odborník na koktavost Josef Pešák a běžkyně na dlouhé tratě Petra Kamínková, mnohonásobná mistryně republiky na dlouhých tratích.

Olomoucký hasič se dostal na titulní stranu New York Times. Nyní je na World Baseball Classic v Japonsku

Olomoucký hasič Martin Schneider, který nyní s národním týmem bojuje na prestižním turnaji World Baseball Classic v Japonsku, se dostal na titulní stranu New York Times. Na turnaji nabitém profesionálními hvězdami česká reprezentace měří síly s...

Cenu za počin roku letos převezmou zástupci dobrovolníků z Univerzity Palackého za pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Dobrovolníků bylo sedm stovek z řad studentů i zaměstnanců a při pomoci s provozem a tlumočením odpracovali desítky tisíc hodin.

Slavnostní ceremoniál proběhne ve čtvrtek 1. června v Arcibiskupském paláci. Laureáti na něm převezmou zlatý odznak vytvořený Svatoplukem Křížkem mladším, sošku dívky s ratolestí od sochaře Petra Kuby a pamětní list. Cenu za počin roku navrhl designér Robert Štencl a jde o pětikilový skleněný kvádr s holografickým logem města.

„Ocenění Olomouc uděluje od roku 1998 lidem, kteří jsou s městem spjati, zasloužili se o jeho zviditelnění a svou prací přispěli ke zlepšení života Olomoučanů,“ vysvětlil Pavel Konečný z tiskového oddělení olomoucké radnice. Ocenění za počin roku, které v minulých letech získalo Vlastivědné muzeum či Arcibiskupství olomoucké, se uděluje od roku 2009.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc - Jan Andreáš

Štítky Olomouc, Ceny města, ocenění, Dobrovolnické centrum UP, laureát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc v červnu opět udělí Ceny města. Ocení vědce či sportovkyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.