Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejsem tvoje hračka! Záchranný program upozorňuje na nelegální obchod s exotickými zvířaty

V exotických destinacích se turisté setkávají s možností vyfotografovat se s exotickými zvířaty. Při jejím využití se ale často stávají nevědomými podporovateli ilegálního obchodu s mnohdy ohroženými druhy. Na tento problém upozorňuje Záchranný program Kukang, jehož koordinátorkou je terénní zooložka olomoucké zoo.

Čeští turisté si stále častěji ke své rekreaci vybírají exotické destinace, jako jsou země jihovýchodní Asie či Latinské Ameriky. Tam mohou narazit na nabídky vyfotografování či pomazlení se s divokým zvířetem za peníze. Tato zvířata se ale do vlastnictví pouličních obchodníků nejčastěji dostávají upytlačením z volné přírody.

„Poté, co dojde k odchytu v přírodě, je zvíře drženo většinou v otřesných podmínkách,“ vysvětluje ředitel programu Kukang František Příbrský. Mezi koordinátory tohoto programu patří také zooložka z Olomoucké Zoo Lucie Čižmárová. Ta v rámci nové kampaně „I Am not Your Toy!“ (Nejsem tvá hračka!) vytvořila aranžovanou fotografii kostry outloně na ruce turistky.

„Když si uvědomíte, že například takový outloň může být v sezóně každý den nabízen na pláži až stovkám turistů k vyfotografování, není až taková nadsázka říci, že je umazlený k smrti,“ vysvětluje Čižmárová. Kostra má podle ní také znázorňovat úbytek outloňů ve volné přírodě.

Právě kvůli odchytu a nelegálnímu obchodu se jejich počet za posledních dvacet let snížil až o třetinu. Pokud turisté na svých cestách na podobné praktiky narazí, měli by kontaktovat místní policii nebo úřady na ochranu přírody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Exotická zvířata, program Kukang, Zoo Olomouc, turismus, fotografie, outloň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsem tvoje hračka! Záchranný program upozorňuje na nelegální obchod s exotickými zvířaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.