Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Olomouckém kraji byl loni rekordní počet požárů. Čtvrtinu z nich někdo založil úmyslně

V loňském roce bylo na území Olomouckého kraje přes tisícovku požárů, což je nejvíce za posledních deset let. Zranilo se přitom téměř osmdesát lidí a devět osob přišlo o život. Škody přesáhly 170 milionů korun, hasiči však uchránili další majetek v hodnotě přes půl miliardy. Čtvrtinu požárů někdo založil úmyslně.

"V souvislosti s požáry bylo v Olomouckém kraji v roce 2022 zraněno 79 osob, z toho šestnáct příslušníků nebo členů hasičských záchranných sborů. Při požárech muselo být evakuováno 505 osob. O život přišlo celkem devět osob. Smutné prvenství loni připadlo Středočeskému kraji, ve kterém při požárech zemřelo 23 osob," uvedla Kateřina Káňová z Oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu, který statistiku dnes zveřejnil.

Na území Olomouckého kraje vzniklo v roce 2022 celkem 1040 požárů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 15,6 procenta. Olomoucký kraj se tak na celkovém počtu požárů v České republice podílel pěti procenty.

"V přímé souvislosti s požárem loni zemřelo devět lidí. To je nejvíce za poslední čtyři roky," dodala mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová.

Nejvíc požárů bylo v okrese Olomouc, celkem zde hasiči zasahovali ve 434 případech. Na Olomoucku byl také nejvyšší nárůst požárů o 27,3 procenta. V porovnání s ostatními regiony byl Olomoucký kraj v České republice na šestém místě od konce, nejvíce požárů měl Středočeský a nejméně Karlovarský kraj. 

Nejčastějšími příčinami byly v Olomouckém kraji technická závada, nedbalost a úmyslné zapálení, které tvořily 83 procent. "O nedbalost se jednalo ve 382 případech, ve 278 případech byl požár založen úmyslně nebo ho způsobily děti, které zapříčinily celkem12 požárů. Technická závada byla příčinou vzniku 203 požárů. U padesáti případů nebyla příčina požáru objasněna," podotkla Káňová.

Největší škody měl červencový výbuch plynu v rodinném domě v Olšanech u Prostějova, škoda vyšplhala na 12,5 milion korun, druhou nejničivější událostí se stal listopadový požár rodinného domu v Lošticích na Šumpersku se škodou osm milionů korun. 

VIDEO: Tragická dohra výbuchu v Olšanech. Pod troskami zemřel člověk

Černé scénáře se vyplnily, pod sutí zříceného patrového rodinného domu v Olšanech u Prostějova nalezli hasiči po několikahodinovém pátrání zasypaného člověka. Výbuch otřásl obcí v pondělí před polednem.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky požár, úmysl, statistika, škody, Olomoucký kraj, Hasičský záchranný sbor, Česko, Středočeský kraj, Český statistický úřad, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji byl loni rekordní počet požárů. Čtvrtinu z nich někdo založil úmyslně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.