Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Litovli začne stavba rozlehlého skateparku. Proti starému areálu vznikaly petice

V průběhu jarních a letních měsíců by měl nedaleko litovelského koupaliště začít vznikat nový skatepark a pumptrack. Město do sportoviště určené zejména pro děti a mládež zainvestuje okolo patnácti milionů korun. Rekreační lokalita se bude dokončovat ještě v dalších letech.

Po několika letech příprav se Litovel dočká nového skateparku. Ten nahradí již zastaralý areál na sídlišti Karla Sedláka, který obtěžoval některé místní obyvatele vyšší úrovní hluku. „Skatepark a pumptrack je pro nás důležitý kvůli občanské vybavenosti. Pokud chceme, aby mladí lidé přišli do Litovle a zůstali tady, tak nestačí mít jen dobré cesty a kanalizaci. Je potřeba také nějaké vyžití,“ komentuje záměr starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) a dodává: „Současný skatepark je v nevyhovujících prostorách, má staré prvky a dělá to velké problémy. Vzniká tam rachot a lidé si stěžují, sepisují petice.“

Syntetický led na náměstí v Litovli zaujal. Ptali se i z okolních obcí, říká k premiéře starosta

První měsíční zkoušku kluziště s umělým povrchem má za sebou centrum Litovle. Sportoviště při své premiéře v hanáckých Benátkách podle starosty splnilo účel a vzbudilo nejen zájem dětí, ale také starostů z okolních obcí na Olomoucku.

Situace by se ale měla za několik měsíců zklidnit, sportovci získají moderní zázemí mimo hustě obydlenou zónu. „Zhruba za měsíc by se mělo v areálu Komárova, blízko koupaliště a kempu, stavět. Je to dobré pro cestovní ruch a pro naše občany, děti a mládež. Děcka se mohou zase vyřádit,“ s úsměvem podotkl starosta.

Zhotovitelská firma návrh skateparku konzultovala se zástupci místní skateboardové komunity. „Skatepark je rozdělen na několik propojených částí ve kterých jsou rozmístěny streetové překážky různých velikostí a rádiusové překážky. Samostatnou ale integrovanou překážkou je takzvaný bowl,“ uvádí ve studii společnost Fiveramps. Pumptrack neboli dráha pro cyklisty bude mít podobu protáhlého oválu s klopenými zatáčkami a zvlněnými rovnými úseky, ve střední části je propojí centrální překážka ve tvaru vulkánu. Celková plocha navrženého areálu skateparku, pumptracku a přístupových chodníků bude takřka tři tisíce metrů čtverečních.

Vizualizace nového skateparku a pumptracku v Litovli Zdroj: Fiveramps

„Myslím, že to bude určitě lákadlo. Za tyto peníze už bude skatepark opravdu třída. Sehnat firmu, která to udělá, je velký problém. Už to mohlo být loni, ale zhotovitel neměl čas. Ne každá firma je schopná dělat obloukový beton a další součásti,“ objasňuje starosta. Město vyčlenilo z rozpočtu přes patnáct milionů korun, nákladem je také vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu.

„V dalším roce pak plánujeme ještě vybudování nové příjezdové cesty z Javoříčské ulice a parkoviště u biotopu. Náklady na tyto akce se navýší ještě o vynětí z orné půdy, za které budeme muset uhradit asi čtyři miliony korun,“ říká Viktor Kohout.

V areálu mezi kempem a koupalištěm se postupně rozvíjí sportovní a volnočasová zóna. „I kemp už v této oblasti rozjel spoustu projektů. Jsou tam tři hřiště na plážový volejbal, velká trampolína, vodní park. Tento rok by měla přibýt ještě nová horolezecká stěna. Město tam má workout hřiště a vznikne tam ještě tedy skatepark a pumptrack,“ těší litovelského starostu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Stavba, investice, skatepark, pumptrack, sportoviště, sport, Litovel, kemp, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Litovli začne stavba rozlehlého skateparku. Proti starému areálu vznikaly petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.