Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před osmdesáti lety zahynuli členové výsadku Bronse, bývalí studenti prostějovské reálky

Před osmdesáti lety, 14. března 1943, zahynuli členové protifašistického odboje a výsadkové skupiny Bronse Bohumír Martínek a František Vrbka. Byli spjati s Prostějovem, kde studovali na zdejší reálce.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Bohumír Martínek se narodil 21. března 1916 v Prostějově a pocházel z rodiny strojního zámečníka a legionáře Jana Martínka. V Prostějově absolvoval v roce 1935 reálku. Potom si zvolil dráhu důstojníka z povolání. Působil u dělostřelectva v Hranicích na Moravě. Absolvoval důstojnickou školu v Bratislavě a následně Vojenskou akademii v Hranicích v hodnosti poručíka. Po 1. dubnu 1939 byl z armády propuštěn, 10. února 1940 utekl za hranice a účastnil se bojů ve Francii a Velké Británii. 6. prosince 1942 byl jmenován velitelem výsadkové skupiny Bronse, která měla být v polovině března 1943 vysazena na střední Moravě a byla pověřena různými zpravodajskými úkoly. Členem skupiny byl i další Prostějovan osmnáctiletý František Vrbka.

František Vrbka se narodil 15. července 1924 v Bystřici nad Pernštejnem. Zde také žil a studoval na reálce. Byl nadšený sportovec. Rád lyžoval. Byl členem Sokola a skauta. V roce 1939 se přestěhoval do Prostějova z důvodů zaměstnání otce. Navštěvoval zde IV. ročník reálky. Po vypuknutí války se rozhodl pro odchod do zahraniční armády ve Francii. Ještě před Vánocemi 1939 se neúspěšně pokusil přejít na lyžích na Slovensko. Podruhé se mu podařilo přejít hranice 19. ledna 1940 se svým kamarádem. Maďarské hranice se mu však podařilo přejít až na pátý pokus. Dostal se přes Jugoslávii, Řecko a Turecko lodí do Marseille. 6. května 1940 byl odveden a zapsán do československého vojska v Agde.

Před sto deseti lety se narodil válečný hrdina a rodák z Vranovic poručík Jan Marek

Před 110 lety, 20. ledna 1913, se ve Vranovicích na Prostějovsku narodil Jan Marek. Za války se zapojil do domácího odboje a působil ve zpravodajské skupině Clay-Eva. Zemřel po potyčce s gestapem na začátku roku 1945. Dostal Československý...

Byl přidělen k I. dělostřeleckému pluku a zařazen k 3. baterii do Sigean. Tam se setkal s  nadporučíkem Bohumírem Martínkem, který nad ním převzal patronát. Po kapitulaci Francie se evakuovali do Velké Británie. Tam opět sloužil u dělostřelectva. Zároveň dokončil střední školu a v roce 1941 složil maturitu ve Witchurch. Absolvoval také školu pro důstojníky v záloze a byl povýšen na četaře aspiranta. V srpnu 1942 byl vybrán pro zvláštní úkoly ve vlasti. Absolvoval sabotážní a parašutistické kurzy s cílem připravit se na budoucí vysazení do protektorátu.

Po skončení výcviku byl zařazen do výsadkové skupiny Bronse vedené nadporučíkem Bohumírem Martínkem. Dalšími členy skupiny byli radiotelegrafista Antonín Kubec a palubní mechanik Malcolm John Hudson. Výsadek byl naplánován na noc ze 14. na 15. března 1943.

GLOSA: Promarněné šance. Malé zamyšlení nad uměním ve veřejném prostoru v Prostějově

Nad uměním ve veřejném prostoru v rodném městě Prostějově se v krátké glose zamýšlí jeho obyvatel, badatel a publicista Ivan Čech.

Letadlo Halifax se však pro nepřízeň počasí muselo vrátit zpět. U Neubibergu nedaleko Mnichova bylo zasaženo palbou protiletadlového dělostřelectva a zřítilo se k zemi. Následovala exploze a požár. Členové posádky zde uhořeli. František Vrbka byl s těžkými popáleninami převezen do mnichovské nemocnice. Brzy však bylo zjištěno, že posádka měla plnit zvláštní úkoly na území protektorátu. Německé bezpečnostní orgány začaly F. Vrbku po probrání se z bezvědomí vyslýchat. Jeho stav však byl velmi vážný. Nakonec jej převezli do lazaretu SS v Praze-Podolí, kde 23. března 1943 v nedožitých devatenácti letech zemřel.

Za statečnost a účast v protifašistickém odboji byli oba vyznamenáni in memoriam Pamětní medailí československé zahraniční armády se štítky Francie -Velké Británie a Československým válečným křížem 1939. Bohumír Martínek byl povýšen in memoriam do hodnosti štábního kapitána a František Vrbka do hodnosti poručíka. Jejich památku připomíná stať Bohuslava Krause „Profesoři a žáci reálky v druhém odboji 1939–1945“ uveřejněná v Památníku sedmdesátého pátého výročí reálky (státního reálného gymnasia) v Prostějově 1871–1946. Medailón o Františku Vrbkovi zde Bohuslav Kraus doprovodil slovy: „Statečný hoch,veliký příklad a vzor!“ Jména obou hrdinů jsou uvedena i na pamětní desce v budově prostějovské reálky (nynější Střední odborná škola, náměstí E. Husserla 1).

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky Bronse, výsadek, odboj, úmrtí, havárie, letadlo, František Vrbka, Bohumír Martínek, Prostějov, Francie, dělostřelectvo, Velká Británie, armáda, Antonín Kubec, Bratislava, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před osmdesáti lety zahynuli členové výsadku Bronse, bývalí studenti prostějovské reálky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.