Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel architekt Antonín Škamrada. Podílel se na záchraně historického centra a rekonstrukci Hradiska

Ve věku čtyřiadevadesáti let zemřel v Bratislavě architekt a urbanista Antonín Škamrada, který se podílel na záchraně historického centra Olomouce, rekonstrukci Klášterního Hradiska i katedrály svatého Václava. Projektoval také například koleje Bedřicha Václavka a další stavby. Je držitelem Ceny města Olomouce.

Má cesta k architektuře a architekturou
Své vzpomínky sepsal Antonín Škamrada do knihy Má cesta k architektuře a architekturou, která vyšla v roce 2016 u příležitosti jeho osmdesátých osmých narozenin.

Architekt Antonín Škamrada prožil většinu profesního života v Olomouci. Zprávu o jeho úmrtí dnes olomoucká radnice oznámila na webových stránkách. 

Antonín Škamrada se narodil 4. prosince 1928 v Bystrovanech u Olomouce, u věhlasného profesora Bohuslava Fuchse vystudoval architekturu a po studiích odešel do Olomouce do Stavoprojektu. Později se zaměřil na rekonstrukce památkových objektů. V šedesátých letech se podílel na obnově historického centra Olomouce, kdy se podařilo zachránit řada cenných domů. 

"Po zrušení soukromého vlastnictví dostala vše Domovní správa. Už v té době domy v centru města nevypadaly dobře a údržba se na nich vůbec nedělala. Ve Stavoprojektu jsme byli první, kdo se tím začal komplexně zabývat. Zpracovali jsme takzvaný asanační plán a upozornili jsme na akutní případy. Některé se podařilo opravit. Ale záchrana celkového dědictví se nedala s pár řemeslníky městského stavebního podniku realizovat,“ vzpomínal Škamrada v roce 2016.

Olomouc ocenil i nejzcestovalejší český YouTuber. Krásná architektura a balzám na nervy, chválil Čočík

Mezi Top 10 trendy destinací v celosvětovém měřítku nedávno zařadil Olomouc server booking.com, na krátký výlet do hanácké metropole v únoru zavítal také jeden z nejzcestovalejších Čechů Lukáš Codr. Videoherní vývojář s mnohaletou zahraniční...

V osmdesátých letech se podílel na generální rekonstrukci Klášterního Hradiska.

"Na porady jezdil i nejvyšší architekt Číla. Když došlo na barevnost Hradiska, prohlásil, no baroko přece bude červený. Máme to tak v Roudnici, v Praze… Samozřejmě, že jsem nesouhlasil. Oponoval jsem tím, že Morava má daleko blíž k Rakousku a rakouské kláštery jsou žluté. Sám jsem je viděl. Nakonec tedy okr zvítězil," popisoval.

V roce 1995 připravoval prostory pro papeže v Arcibiskupském paláci, navrhl i papežské apartmá. "Vzhledem k tomu, že jsem se během těch prací dopodrobna s palácem seznámil, dostal jsem potom na stůl řadu dalších úprav. Také jsem byl požádán o spolupráci na Velehradě a nakonec na rekonstrukci dómu. Stal jsem se jakousi stálou součástí inventáře kapituly," usmíval se v roce 2016.

Poslední roky života Antonín Škamrada bydlel u své dcery v Bratislavě. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 16. března v bratislavském krematoriu. V Olomouci bude 27. května sloužena zádušní mše, poté proběhne vzpomínkové setkání. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc | Zdroj Město Olomouc

Štítky Antonín Škamrada, úmrtí, pohřeb, historické jádro města, rekonstrukce, Olomouc, architekt, architektura, Hradisko, svatý Václav, Bratislava, Bedřich Václavek, Klášterní Hradisko, Stavoprojekt, Bohuslav Fuchs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel architekt Antonín Škamrada. Podílel se na záchraně historického centra a rekonstrukci Hradiska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.