Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Developer chce po Prostějovu čtyřicet milionů jako odškodnění, že nemohl postavit obchodní galerii

Odškodnění zhruba 40 milionů korun požaduje po Prostějovu developer, který chtěl v centru postavit obchodní galerii za miliardu korun. Smlouvy však zrušil soud. V Prostějově chtěla investovat skupina kolem podnikatele Richarda Morávka, která v Olomouci postavila Šantovku.

Smlouvy o stavbě obchodní galerie v Prostějově podepsalo vedení města se společností Manthellan v roce 2010. Ve smlouvách se však neobjevil závazek na stavbu kulturního a společenského sálu pro pět set lidí, který byl v podmínkách výběrového řízení, což později soudy označily za porušení podmínek veřejné soutěže, a smlouvy zrušily.

Jako odškodnění za ušlý zisk a náhradu nákladů spojených s přípravou projektu chtěl developer po Prostějovu nejprve 320 milionů korun. Primátor Prostějova František Jura (ANO) nyní potvrdil, že po sérii mediací návrh na mimosoudní vyrovnání obsahuje částku 40 milionů.

Manthellan chce 20 milionů jako náhradu vynaložených nákladů a o této částce už nehodlá dál diskutovat. Druhou položkou je požadavek na zaplacení ušlého zisku v hodnotě 20 milionů korun, kde je Manthellan podle Jury ochoten přistoupit na nabídku městských pozemků v hodnotě 15 milionů korun. Návrh developera nyní projedná rada města a poté zastupitelstvo. 

"Manthellan dodržuje důvěrnou a neveřejnou povahu mediace. V rámci ní na počátku obě strany souhlasily se zachováním mlčenlivosti s cílem nalezení dohody. Nepovažujeme proto za správné po dobu probíhajícího řízení záležitost jakkoliv veřejně komentovat," sdělil mluvčí developera Petr Hlávka.

Prostějov i přes sliby chátrající kulturní centrum neopravil. Na poslední chvíli předkládá alespoň studii

Vedení prostějovské radnice, které navzdory svým slibům nedokázalo opravit chátrající kulturní centrum uprostřed města, má v rukou alespoň studii, jak by mohla budova vypadat. Podle opozice je to na poslední chvíli a v chaosu.

Projekt obchodní galerie měl oživit chátrající a zanedbanou část centra ProstějovaZatímco v podmínkách výběrového řízení, do kterého se přihlásili tři velcí developeři, byl závazek, že investice zahrne také stavbu společenského centra nejméně pro 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom není zmínka.  

Tuto skutečnost později soudy označily za porušení podmínek výběrového řízení a smlouvy zrušily. Celý případ provázely ostré spory a nařčení, závažná pochybení, nátlakové akce, ale například i zablokování jediného většího parkoviště v centru Prostějova.

Odpovědnost za zpackaný projekt má především ODS a ČSSD, které v minulosti ovládaly radnici. Ani nové vedení města v čele s hnutím ANO ovšem zatím nedokázalo se zanedbaným centrem a chátrajícím společenským domem nic udělat. Již druhé desetiletí tak tato lukrativní lokalita přímo ve středu města zůstává ostudou Prostějova.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky odškodnění, Morávek, investice, smlouvy, soud, Manthellan, Prostějov, galerie, developer, Olomouc, radnice, František Jura, ANO 2011, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer chce po Prostějovu čtyřicet milionů jako odškodnění, že nemohl postavit obchodní galerii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.