Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé z Prostějova si stěžují na zhaslé veřejné osvětlení. Nejde pokaždé o poruchu, šetříme, vysvětluje radnice

Prostějovská radnice čelí v poslední době řadě dotazů, upozornění a stížností na to, že na území města nesvítí některé lampy veřejného osvětlení. Město vysvětluje, že nemusí jít hned o závadu, některá světla jsou totiž vypnutá schválně kvůli úsporám.

"Chtěl bych upozornit na nesvítící sloup veřejného osvětlení číslo PRO 2077 v ulici Západní naproti hostince U Dudka. Děkuji za nápravu," požádal nedávno prostějovskou radnici o opravu nesvítící lampy například Dušan Pořízka z Prostějova.

Další muž si stěžoval na zhaslý sloup v ulici Třešňové. "Prosím o vysvětlení, proč nesvítí ani jedna lampa v ulici Jasanová v Domamyslicích, když přitom v souběžných vedlejších ulicích Borová, Karafiátová a Javorová svítí alespoň každá druhá lampa. Ráno při odchodu do práce si musím svítit baterkou, protože zde není vidět ani na krok," zlobila se jiná Prostějovanka Veronika Brablecová.

Radnice přiznává, že v poslední době se objevila řada dotazů a upozornění na závady na veřejném osvětlení. "Tato upozornění vždy prověřuje odbor správy a údržby majetku města, který v případě poruchy nechá osvětlení opravit. Ne vždy jde však skutečně o závadu. Naopak, často jde o lampy, které jsou vypnuty záměrně v souvislosti s úspornými opatřeními," vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Gáborová.

Smělý plán Slatinic. Obec chce k fotovoltaice přidat i bioplynku a malou přečerpávací elektrárnu

Ambiciózní koncepci pro zvýšení energetické soběstačnosti plánují ve Slatinicích na Olomoucku. Obec chce kromě rozsáhlé instalace fotovoltaiky povýšit systém získávání a uchovávání energie o vybudování bioplynové stanice i s připojením do sítě a...

V reakci na energetickou krizi se totiž prostějovská radnice rozhodla šetřit. "Jedná se o omezení osvětlení místních a účelových komunikací vypnutím každého druhého svítidla. Žádáme zejména řidiče, cyklisty a chodce, aby tomu přizpůsobili své chování při pohybu po těchto komunikacích," vyzvala mediální referentka radnice Anna Kajlíková.

Město ubezpečuje, že bez omezení zůstane osvětlení přechodů pro chodce, lokalit podle doporučení Městské policie a všech ulic, kde je již úsporné LED osvětlení.

Plně osvětlené lokality v Prostějově
Komunikace v majetku Olomouckého kraje, celý vnitřní okruh a všechny hlavní výpadovky. 
Přechody pro chodce v délce 100 metrů na každou stranu.
Vybrané lokality podle doporučení Městské policie, ul. Určická, M. Pujmanové, M. Majerové, sídl. Svornosti, ul. Kpt. Nálepky, Smetanovy sady, vnitroblok Fanderlíkova, ul. Sladkovského a okolí místního nádraží, Za místním nádražím, Skálovo nám., Floriánské nám., Dykova ul. průchod z ulice Daliborka na Kosteleckou, ul. Sportovní u Lerku, Lužická, vnitroblok ul. Budovcova, nám. Spojenců, Husovo nám., ul. Mozartova, Svatoplukova a další.
Všechny ulice a lokality, kde je již instalováno úsporné LED osvětlení, například Kolářovy sady, sídl. Svobody, ul. Jungmannova, Žešov.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky veřejné osvětlení, stížnost, kritika, závada, úspory, šetření, radnice, lampa, Prostějov, Jana Gáborová, Domamyslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Prostějova si stěžují na zhaslé veřejné osvětlení. Nejde pokaždé o poruchu, šetříme, vysvětluje radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.