Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olomoucká náplavka není pro vozíčkáře. Inspirace ze zahraničí by pomohla, zní z asistenční organizace

Celkově pozitivní vývoj, ale i novinky, které zamrzí. Zástupci olomouckého spolku Trend vozíčkářů oceňují rozvoj spolupráce s městem a dalšími organizacemi při snaze odstraňování bariér ve veřejném prostoru. Vnímají ale také rezervy u nově upravených oblastí, mezi které řadí třeba náplavku u řeky Moravy či okolí nové tramvajové trati na sídlišti Povel.

„Aktuální situaci v Olomouci bychom na škále od jedné do deseti hodnotili pětkou. Ve městě jsou i zvláštní situace, kdy se dělají opravy či revitalizace ulic a na potřeby vozíčkářů se až tak nemyslí. Je otázka, jestli je to ze strany stavitele, nebo investora, to nevíme,“ říká ředitel Spolku Trend vozíčkářů Tomáš Zrnka. Organizace sdružuje na šedesát klientů, pro které je pohyb nejen v hanácké metropoli výrazně složitější než pro ostatní. „V Olomouci ale vozíčkářů potkáváme mnohem, mnohem víc,“ dodává.

Jeho kolegyně Zdeňka Vyoralová se jako sociální pracovnice specializuje i na oblast odstraňování bariér. Společně se zástupci dalších organizací a pracovníků magistrátu se snaží současný stav vylepšit, a to jako členka pracovní skupiny Bezbariérová Olomouc. „Jedná se o pravidelná setkání ve spolupráci s olomouckým magistrátem, která mají multidisciplinární povahu. Je dobře, že zástupci odborů mohou slyšet informace o potřebách lidí s různými typy postižení. Musím říct, že diskuze jsou v kladném duchu, vážím si ochoty spolupracovat,“ tvrdí mladá žena, která kvůli svému handicapu využívá elektrický invalidní vozík.

Větší změny nejdřív za pět let. I nedostatky na přebudovaném sídlišti v Olomouci jsou v ochranné lhůtě

Vyšlapané cestičky v trávníku, málo přechodů i zvláštní vedení cyklostezek. Obyvatelé sídliště v olomouckých městských částech Nové Sady a Povel už čtyři měsíce využívají kompletně přebudovaná veřejná prostranství ulic Zikova či Schweitzerova,...

Jedním z míst, nad kterým se se zklamáním pozastavuje ředitel asistenční organizace, je loni dokončená náplavka u řeky Moravy nedaleko centra Olomouce. „S povrchem náplavky má problém více lidí a za mě je to velká škoda. Mohl tam být alespoň nějaký pás, kde by to bylo trochu rovnější. Je to otázka, jestli to Povodí Moravy a město Olomouc bere jen jako technickou stavbu, nebo je to i místo pro veřejnost,“ uvažuje Tomáš Zrnka, který si zároveň není jistý častou argumentací, která hrubé kameny opodstatňuje vysokým požadavkem na odolnost říční zóny. Ta má až doplňkově uspokojovat i rekreační potřeby obyvatel a návštěvníků města.

„V Praze jsou kostky na náplavce menší. Je otázka, jestli kameny v Olomouci musely být takto obrovské. Mám zkušenost z Nizozemska, kde jsme byli s panem Majerem, který vede v Olomouci odbor sociálních věcí. Tam mají kostky úplně jinak, horní strana je zbroušená a dá se po tom jet jako po asfaltu,“ zmiňuje příklady z jiných lokalit ředitel Zrnka.

Navštívit nový atraktivní prostor, pro který se plánují i kulturní akce, bude i pro Zdeňku Vyoralovou zřejmě poměrně komplikované. „Kdyby se více inspirovalo zkušenostmi ze zahraničí, tak by to bylo určitě plus. Znovu se problematiku pokusím nadnést na pracovní skupině,“ podotkla sociální pracovnice.

Podle mluvčí olomoucké radnice Jany Doleželové se vedení města rozhodlo v letošním roce podpořit celkem 43 projektů v oblasti odstraňování bariér. „A to souhrnnou částkou 3,1 milionu korun,“ specifikovala mluvčí.

Vyhovuje vám povrch olomoucké náplavky?

Celkem hlasovalo163 čtenářů

Rozsáhlou proměnou prošla v posledních letech také Zikova ulice na největším olomouckém sídlišti v městských částích Nové Sady a Povel. I zde je podle Zrnky prostor pro zlepšení. „Jsou tam bohužel jen jeden nebo dva přechody. Vše ostatní jsou místa pro přecházení. Myslím, že člověk na vozíku se tam bojí vstoupit, zvlášť, když jsou tam tramvajové koleje,“ upozorňuje.

Jeho spolupracovnice současně oceňuje novou možnost dopravy do této oblasti. „Realizace přímé trasy tramvaje je určitě pozitivním počinem. V olomoucké MHD se obecně setkávám s milým a vstřícným přístupem,“ kvituje ohleduplnost řidičů i cestujících Zdeňka Vyoralová.

Ta vyjmenovává také několik příkladů, které v poslední době z pohledu odstranění překážek vylepšily veřejný prostor v krajském městě. „Vyzdvihla bych například úsek na ulici Schweitzerova u zastávky Jižní. Podařilo se tam zbudovat ostrůvek a přechod pro chodce, který tam dříve nebyl. Z hlediska hustoty dopravy to bylo velmi obtížné i pro běžné chodce v tomto místě frekventovanou silnici překonat. Z novějších projektů v centru města mě napadá také rekonstrukce kostela svatého Mořice. Z boční strany je nyní nájezd, který umožňuje návštěvu památky komukoliv s problematickou hybností,“ chválí sociální pracovnice z Trendu vozíčkářů.

Ze škaredé kotelny moderní knihovna. Olomouc připravuje pobočku pro největší sídliště

Život na olomouckém sídlišti v městských částech Nové Sady a Povel má v následujících letech obohatit nová pobočka městské knihovny. Ta vznikne díky přeměně opuštěné budovy kotelny, atraktivní návrh vzešel z architektonické soutěže. Město má...

 

I ve zpřístupňování pamětihodností a dalších turistických atraktivit se Olomouc snaží posouvat, lokality dostupné pro handicapované osoby mapují brožurky bezbariérového průvodce Olomoucí. „Tyto materiály by měly být k dostání v informačním centru na radnici,“ doplňuje Zdeňka Vyoralová.

Ředitel spolku Tomáš Zrnka by byl rád ze ještě širší komunikaci už v přípravné fázi nových projektů, také on se ale dívá na aktuální vývoj v Olomouci s optimismem. „Bezbariérovost v Olomouci se hodně posunula. Mám informaci, že lidé z okolních obcí i třeba z Jesenicka se kvůli tomu i do města stěhují. Další složitou problematikou je pak bydlení upraveného pro osoby s handicapem,“ zakončil ředitel olomoucké organizace.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Bezbariérovost, odstraňování překážek, pohyb, město, handicap, Trend vozíčkářů, asistence, pomoc, Olomouc, podpora, náplavka, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká náplavka není pro vozíčkáře. Inspirace ze zahraničí by pomohla, zní z asistenční organizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.