Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olomouc obhájila krajské ocenění nejlepšího města pro byznys. Pohoršil si Přerov či Šumperk

Ze třinácti obcí s rozšířenou působností v Olomouckém kraji nabízí nejlepší podmínky pro podnikatele krajské město Olomouc. Vyplývá to z analýzy agentury Datank, která žebříček zpracovává pro výzkum Město pro byznys. Druhé místo v kraji obsadil Prostějov a třetí Mohelnici. Výsledky na pomyslných stupních vítězů jsou v kraji stejné jako minulý rok.

Statistici hodnotili život v obcích: v kraji má nejlepší výsledek Olomouc, propadla ale v dostupnosti bydlení

Portál Obce v datech zveřejnil i letos kompletní porovnání 206 obcí s rozšířenou působností z celé České republiky. V žebříčku, který odborníci sestavují na základě statistických ukazatelů, se z obcí Olomouckého kraje umístila nejvýše Olomouc na...

 

Olomouc v aktuálním ročníku zvítězila díky nejvyššímu počtu firem a živnostníků na obyvatele, husté síti dobíjecích stanic pro elektroautomobily i nejvyššímu počtu dokončených bytů na počet obyvatel. Město si dobře vedlo také v testu elektronické komunikace. 

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022
1. Olomouc (1.)*
2. Prostějov (2.)
3. Mohelnice (3.)
4. Litovel (4.)
5. Lipník nad Bečvou (6.)
6. Šternberk (7.)
7. Jeseník (10.)
8. Zábřeh (8.)
9. Přerov (5.)
10. Hranice (13.)
11. Konice (12.)
12. Uničov (11.)
13. Šumperk (9.)
*v závorce umístění z minulého ročníku
Zdroj: agentura Datank

Olomoucká radnice se podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) v posledních letech snaží propojovat vedení města s podnikateli i jejich organizacemi a svazy. „Kromě samotné spolupráce s podnikateli u nás stavíme na strategických dokumentech města Olomouce. To, co je důležité, město i přes složitou ekonomickou situaci nezastavuje investice. Naopak se snažíme do úprav městského majetku vynakládat stále větší prostředky tak, abychom vytvářeli dostatečný prostor i pro podnikatele a zaměstnance. Zároveň zatraktivňujeme veřejná prostranství a město jako takové z pohledu například turistického ruchu, což je pro podnikatele v Olomouci důležité,“ uvedl Žbánek.

Také druhý Prostějov má v rámci kraje nadprůměrný počet ekonomických subjektů. Z pohledu podnikatelů vnímají zástupci agentury jako pozitivum nižší průměrné mzdy ve městě, což je lákadlem pro firmy, které uvažují, kde budou rozvíjet svoji podnikatelskou činnost. „Naše město se může při srovnání s ostatními městy v Olomouckém kraji pyšnit velmi nízkými náklady na dluhovou službu. Věnujeme dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti sportu, bydlení a veřejné dopravy. Jako vysoce kvalitní z hlediska přehlednosti a obsahu pro podnikatele byly vyhodnoceny webové stránky města,“ shrnul na webu města náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Třetí místo letos opět připadlo Mohelnici, která má podle analýzy nejvyšší počet firem s více než 250 zaměstnanci vzhledem k celkovému počtu ekonomických subjektů, nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání a vysoký podíl investic na celkových výdajích města. „Mohelnice navíc umí čerpat dotace,“ dodal David Pavlát ze společnosti Communa, která zajišťuje prezentaci výsledků.

Za vedoucí trojicí se umístila i letos na čtvrtém místě Litovel, která si polepšila i v nedávném hodnocení v projektu Obce v datech. O čtyři příčky se v žebříčku Město pro byznys oproti loňsku propadl Přerov i Šumperk, který je podle této metody v kraji na poslední pozici.

Do agentury Datank výzkumu jsou zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice a městské části Prahy. Hodnocených kritérii je několik desítek ve dvou hlavních oblastech - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom. Vyhlášení výsledků výzkumu Město pro byznys 2022 probíhá na Krajských setkáních ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, který je partnerem výzkumu, následně se zveřejňuje také celorepublikové srovnání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Analýza, žebříček, Město pro byznys, hodnocení, Olomouc, Prostějov, Mohelnice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc obhájila krajské ocenění nejlepšího města pro byznys. Pohoršil si Přerov či Šumperk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.