Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Jeseníkách dvakrát zasahoval vrtulník. Jeden muž měl záchvat, na druhého spadl strom

Dvakrát musel do nejvyšších moravskoslezských hor letět vrtulník záchranářů. Na Švýcárně pomáhal muži, který měl epileptický záchvat. O den později záchranáři resuscitovali dřevorubce, na kterého na Ramzové spadl strom.

"U život ohrožujících stavů si už neumíme zásahy bez spolupráce s leteckými záchranáři představit," konstatoval náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Poprvé vrtulník letěl do hor v pátek. Nedaleko Švýcárny dostal dvaaosmdesátiletý muž epileptický záchvat. Na pomoc mu vyrazili záchranáři z Ovčárny a Červenohorského sedla. "Při našem příjezdu už byl pán při vědomí a komunikoval. Provedli jsme rychlé základní ošetření včetně zajištění tepelného komfortu. Během pár minut už ale přistál na místě vrtulník. Lékař z letecké záchranky provedl další záchranářské úkony a velmi rychle s pacientem odletěli do nemocnice v Šumperku," uvedl člen Horské služby Ondřej Škovránek, který na místě zasahoval.

V sobotu pak na Ramzové spadl při káceni velký strom na dřevorubce. Na místo vyrazila Horská služba a hasiči. "Při našem příjezdu muž nedýchal, srdce nepracovalo. Okamžitě jsme zahájili resuscitaci včetně masáže srdce a ventilace za pomoci ambuvaku a kyslíku, zatímco hasiči pracovali na vyproštění pomocí speciálních pneumatických polštářů. Muž měl velmi těžce zhmožděný hrudník. V okamžiku přistání vrtulníku se muži vrátila srdeční akce a obnovil spontánní krevní oběh," popsal zasahující horský záchranář Jan Macek.

Lékaři poté muže rychle naložili na palubu a v kritickém stavu ho transportovali do Fakultní nemocnice v Olomouci.

V lese poblíž Skřítku zkolaboval muž. Hasiči a záchranáři pro něho vyjeli na čtyřkolkách

V lese mezi Skřítkem a Rabštejnem v Jeseníkách dnes zkolaboval muž, kterého v nepřístupném terénu hledali hasiči a záchranáři na čtyřkolkách. Muže se závažným srdečními problémy nakonec odvezli na saních k sanitce, které ho dostala do nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky vrtulník, zásah, Jeseníky, záchvat, epilepsie, strom, pád, zranění, horská služba, Švýcárna, Fakultní nemocnice Olomouc, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Jeseníkách dvakrát zasahoval vrtulník. Jeden muž měl záchvat, na druhého spadl strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.