Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Víkend na horách provázely jarní teploty a slunce. Na mnoha místech v Olomouckém kraji už sezona skončila

Prázdné sjezdovky, jarní teploty a slunce, to byl uplynulý víkend na sjezdovkách v Olomouckém kraji. V mnoha střediscích jely vleky naposledy, některé lyžařské areály však budou díky technickému sněhu v provozu ještě několik dní. Lyžařům nabídnou zvýhodněné ceny skipasů.

V neděli částečně ukončilo sezonu například středisko ve Hrubé Vodě na Olomoucku. "Lanovka pojede naposledy, vleky ještě budou dál v provozu," potvrdila zaměstnankyně na recepci.  

Lyžování si zde o víkendu užívalo několik desítek nadšenců, kterým nevadil mokrý a těžší sníh. Odměnou jim bylo jarní počasí, slunce a prázdná sjezdovka. "Pro nás je to nádherné ukončení sezony. Na svahu jsme si dnes mohli dělat, co jsme chtěli," svěřila se například parta mladých snowboardistů.

V provozu byly o víkendu také sjezdovky v Jeseníkách. V Branné na Šumpersku se v sobotu i v neděli proháněly desítky lyžařů. Provozovatel areálu Rostislav Procházka řekl, že návštěvnost už byla poplatná začátku jara, kdy lidé kvůli oteplení nemají příliš chuť vyrážet na lyže.

"Sobotní návštěvnost byla slabší, v neděli tady lyžovali lidé spíš ze srandy," uvedl Procházka. V následujícím týdnu areál v Branné už nebude v provozu. "Příští víkend vleky pustíme pouze tehdy, pokud se ještě ochladí a bude sněžit," dodal Procházka, podle kterého při teplém počasí návštěvnost lyžařských středisek prudce klesá.

Stovky řezných ran a zraněných zápěstí a kolen v Jeseníkách. I to je účet za jarní prázdniny

Jarní prázdniny neznamenaly pouze zimní radovánky na horách, ale také zvýšený počet úrazů. Chirurgická ambulance v Jeseníku ošetřila během února téměř tři stovky pacientů. Nejčastěji šlo o zraněná zápěstí nebo kolena, pro seniory byly hrozbou...

Slabší návštěvnost mělo o víkendu také jesenické lyžařské středisko Ski Aréna Karlov. "Přestože sjezdovky jsou v perfektním stavu a i víkendové počasí vyšlo skvěle, návštěvnost odpovídala konci sezony a tomu, že končí turnusy jarních prázdnin," řekl mluvčí Ski Arény Boris Keka. Lidé, kteří nežijí na horách, jsou už podle něj jarně naladěni. "A to přesto, že lyžování je stále bez problémů a bez front," podotkl.

Lyžovat se bude dál ve vyšších polohách Jeseníků. Například lyžařský areál Figura na Ovčárně v Jeseníkách plánuje na 9. dubna veřejný lyžařský závod.

Se zimní sezonou se naopak o víkendu tradičním zamykáním sjezdovky rozloučili provozovatelé a návštěvníci lyžařského areálu Jonas Park v Ostružné na Jesenicku. Po jarním sluncem zalitém svahu s vrstvou technického sněhu se proháněli lyžaři v maskách, připravena byla soutěž o nejlepší převlek a na návštěvníky čekaly zabijačkové speciality. Naposledy se o víkendu rozjely vleky také v nedalekém X-parku Františkov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky sníh, podmínky, sezona, lyžařské středisko, Olomoucký kraj, sjezdovka, umělý sníh, Jeseníky, jarní prázdniny, Hrubá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend na horách provázely jarní teploty a slunce. Na mnoha místech v Olomouckém kraji už sezona skončila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.