Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zámek ve Ptení konečně ožívá. První festival na jeho podporu plánuje nový majitel Horset na květinový úplněk

Zámek ve Ptení na Prostějovsku vstává z popela. V období květinového úplňku na začátku května zde nový majitel uspořádá první hudební festival na jeho podporu. Opuštěné sídlo loni od města Prostějova koupil muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset.

"První festival se na zámku Ptení uskuteční v den květinového úplňku, odehraje se v přátelském a historizujícím duchu na podporu záchrany této kulturní památky. Na místě bude možné stanovat, vstupné bude dobrovolné a půjde na podporu a záchranu zámku," oznámil David Hudeček.

Festival se na zámku uskuteční o prvním květnovém víkendu od pátku do neděle, návštěvníci se mohou těšit například na kapely Barbar Punk, Cronica, Lucrezia Borgia, My Project, Lichočrar nebo Folklorit. Nebude chybět program pro děti, který zařídí Valašská Garda nebo vystoupení mistryně ČR v orientálních tancích. "Lidé se také mohou těšit na vystoupení se zvířetem, které jest i na erbu vesnice Ptení. Nebudu vás napínat jedná se o jednorožce, kterého budou doprovázet umělci z Black Unicorn," řekl Hudeček. Na programu je například i fireshow.

Celá akce proběhne na rozlehlém nádvoří zámku, které bude vyklizené a připravené pro diváky a účinkující. Stanovat se bude na louce vedle zámku. "Před pár dny nám konečně zapojili vodu, k dispozici budou přenosná WC, elektřina už by měla být taky. Pokud se nestihne, jsem předběžně domluvený s panem starostou, že se budeme moci napojit na sokolovnu. Částečně bude lidem umožněn i přístup do vnitřních prostor, samozřejmě tam, kde by to mohlo být nebezpečné, přístup nebude," popisuje Horset. 

(NE)OBYČEJNÍ: Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset ze Ptení. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl zdejší zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

David Hudeček koupil zámek ve Ptení za 3,3 milionu korun od města Prostějova loni. Radnice neměla pro památkově chráněný objekt využití, kupce však dlouhé roky hledala marně. Na koupi si hudebník vzal hypotéku a zámek chce postupně opravit. Objekt má naštěstí relativně zachovalou střechu, takže až na výjimky do něho zatím nepršelo.

Většinu místností hodlá nový zámecký pán postupně zpřístupnit veřejnosti, počítá s středověkou krčmou, sálem, v jedné části vybuduje ubytovací pokoje pro veřejnost a například pro zahraniční kapely, které přijedou do Ptení hrát. "Mám kontakty po celém světě, v Austrálii znám třeba pirátskou kapelu, znám keltské skupiny, kapely z Francie a mnoho dalších. Pokusím se, aby hodovní síň, hospoda, bar a všechno tady bylo v takovém historizujícím dobovém středověkém stylu. Pokud by tady byly historické festivaly a zařízení v dobovém stylu, to nikde jinde nenajdete," plánuje Horset.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Ptení, festival, zámek, památka, hudební skupina, Prostějov, okres Prostějov, středověk, hudební festival, Lucrezia Borgia, Francie, Austrálie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek ve Ptení konečně ožívá. První festival na jeho podporu plánuje nový majitel Horset na květinový úplněk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.