Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Z džungle krásná příroda s kavárnou. Projekt Otevřeme zahradu chce pomoct hospicu i komunitě

Po takřka roce důležitých příprav představila olomoucká dobročinná organizace Dobré místo pro život plány na proměnu zahrady v areálu hospice na Svatém Kopečku. Venkovní prostory zařízení, kde vážně nemocní lidé tráví své poslední chvíle, chtějí kompletně přebudovat a také zpřístupnit veřejnosti. I odstranění tabu spojeného s umíráním je jednou z myšlenek, které projekt Otevřeme zahradu zastává.

Mnoho hodin znatelné brigádnické práce už proběhlo od loňska v zanedbané zahradě Hospicu na Svatém Kopečku v Olomouce. Ještě více úkolů ale stojí před týmem lidí ze spolku Dobré místo pro život. Ti ve spolupráci s odborníky připravují vše podstatné pro komplexní rekonstrukci lokality, která je veřejnosti nyní skrytá.

Celý projekt přitom podle jeho iniciátorky Věry Zukalové z Dobrého místa pro život vznikl náhodou. „Po delší době jsem navštívila Hospic na Svatém Kopečku, protože se zde změnilo vedení a chtěly jsme se poznat s paní ředitelkou Šťastnou. Při prohlídce jsme spolu stály na terase a já se jí jen tak zeptala, co je ta džungle dole. Odpověděla mi, že zahrada a já byla šokovaná. Sama jsem prošla před pár lety onkologickou léčbou a po každé chemoterapii jsem chtěla do lesa. Přišlo mi líto, že lidé, kteří odchází ze života, nemohou strávit čas v přírodě, mezi květinami a pod stromy,“ vysvětluje počátek rozsáhlého počinu organizátorka celé řady charitativních akcí.

Úmysl zkrášlení a zpřístupnění jedinečné zahrady představili zástupci dobročinného spolku o víkendu na charitativním plese, jehož výtěžek zamíří na sbírkové konto určené právě pro přeměnu venkovní části hospicu. „Záměr se lidem moc líbil a doufáme, že se nám podařilo pro tuto myšlenku nadchnout spoustu dobrovolníků a podporovatelů. Chtěla bych to zvládnout bez dotací. Nikdy jsme je nevyužívali, myslím si, že si primárně máme pomoci mezi sebou. Když například i maminka na mateřské věnuje sto korun měsíčně, tak bude mít k místu vztah a zahrada bude dál žít. Spojení lidí s místem bude jiné, než když se vyžádají peníze třeba z Evropské unie. Když to lidé přijmou za své,“ vysvětluje předsedkyně spolu Dobré místo pro život.

Hospic na Svatém Kopečku od Nového roku poskytuje také domácí paliativní péči

Od začátku letošního roku převzal Hospic na Svatém Kopečku u Olomouce do provozování také dvojici terénních služeb, které poskytovala dříve Charita Olomouc. Cílem organizací je rozšířit služby a povědomí o možnostech domácí paliativní péče.

V realizačním týmu se o propracované vizualizace jako dobrovolníci postarali oceňovaný architekt Miroslav Pospíšil nebo uznávaný krajinářský architekt Petr Mičola. „Nechtěli jsme dělat jen hurá akci, že zasadíme kytky a tím to končí. Chtěli jsme to pojmout odborně, ujasnění filozofie a tvorba vizualizací zabrala téměř rok,“ podotkla Věra Zukalová.

Zahradu se během brigád podařilo vyklidit a nyní zbývá zbourat několik zchátralých objektů, které jsou ve vlastnictví města Olomouce. V místě staré zastávky či bývalé hasičárny by mělo vzniknout prosklené propojení ulice se zahradou hospice.

„Celá akce má několik fází. Jako první bychom chtěli prodloužit terasu budovy hospice a dovést ji do zahrady. Aby klienti měli v létě už blíže přírodě. Ve druhé etapě by se budoval výtah pro přesun klientů do prostor zahrady, ta se bude následně ještě významně vylepšovat. V závěrečné fázi pak vznikne objekt kavárny,“ objasnila Zukalová.

Se zájmem podpořit dobročinný projekt už spolek oslovila řada lidí i institucí, mezi nimi třeba také Zoo Olomouc či fotbalisté Sigmy. „Kluci budou v zahradě pracovat v dubnu na brigádě. Firma ReFitClinic a Lázně Slatinice uspořádají 3. června pochod takzvaný Dobrošlap z lázní do zahrady, kde budou na účastníky čekat například špekáčky, cimbálovka a pojízdná kavárna. Na pomoc přišel také golfový klub GOLF Resort Véska, který uspořádá pod hlavičkou Dobrého místa pro život charitativní golfový turnaj,“ přidala několik příkladů předsedkyně spolku a s odhodláním dodala: „Potřebujeme třicet milionů. Ale nebojíme se toho.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobré místo pro život

Štítky Hospic, Svatý Kopeček, zahrada, Otevřeme zahradu, rekonstrukce, Dobré místo pro život, pomoc, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Z džungle krásná příroda s kavárnou. Projekt Otevřeme zahradu chce pomoct hospicu i komunitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.