Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet obyvatel v kraji se snížil. Příčin lze spatřovat několik, říká odborník David Fiedor

Počet obyvatel v Olomouckém kraji za poslední rok poklesl. Úbytek je zapříčiněn zejména vyšším počtem zemřelých než narozených. Do kraje se ale nastěhovalo více lidí, než odešlo jinam. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

„V průběhu roku 2022 se počet obyvatel Olomouckého kraje snížil o 562 osob. Olomoucký kraj se tím zařadil mezi osm krajů, ve kterých počet obyvatel poklesl,“ uvedl Jiří Frelich z olomoucké pobočky ČSÚ. Nyní žije v kraji 622 368 obyvatel. Loňský úbytek je ale výrazně nižší než v předchozích dvou letech, kdy se kraj potýkal s vysokou úmrtností. V roce 2021 se počet obyvatel snížil zhruba o dva tisíce.

Počet zemřelých podle úřadu klesl na tříleté minimum, přesto zůstal třetí nejvyšší od vzniku kraje v roce 2000. Počet živě narozených dětí byl podle Frelicha také nejnižší za posledních 19 let.

Podle dat ČSÚ se z Olomouckého kraje vystěhovalo 4471 obyvatel a přistěhovalo se jich 5446. Počet přistěhovaných tak byl nejvyšší za posledních 15 let. Ze všech přistěhovalých pocházely necelé čtyři tisíce lidí z jiných krajů a lehce přes 1500 z ciziny. „Data nezahrnují osoby s udělenou dočasnou ochranou v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině,“ podotkl Frelich.

VIDEO: Z džungle krásná příroda s kavárnou. Projekt Otevřeme zahradu chce pomoct hospicu i komunitě

Po takřka roce důležitých příprav představila olomoucká dobročinná organizace Dobré místo pro život plány na proměnu zahrady v areálu hospice na Svatém Kopečku. Venkovní prostory zařízení, kde vážně nemocní lidé tráví své poslední chvíle, chtějí...

Počet lidí, kteří se naopak z kraje vystěhovali, byl nejnižší za uplynulých deset let. Do dalších krajů se přestěhovalo 3974 lidí a takřka pět set osob se z Olomouckého kraje odstěhovalo do ciziny.

Migrační saldo je jednoduše rozdíl mezi počtem přistěhovalých a počtem vystěhovalých. Pokud je kladné, hovoříme o migračním přírůstku, pokud záporné, tak o úbytku.

„Je zřejmé, že se na celkovém migračním přírůstku Olomouckého kraje v roce 2022 podílí výrazně větší kladné migrační saldo okresu Olomouc a Šumperk, který se potýkal spíše se záporným migračním saldem,“ vysvětlil David Fiedor z katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. „Dále se projevil menší úbytek obyvatelstva v okresech Jeseník a Přerov,“ doplnil.

„Pokles obyvatel na Jesenicku byl dán především přirozenou měnou, částečně však také zápornou migrací,“ navázal Frelich s tím, že na Jesenicku byl relativně nejvýraznější pokles obyvatel. Tam totiž na tisíc obyvatel ubylo sedm osob.

Stejnou příčinu přisuzují statistici menšímu poklesu na Přerovsku, kde ubylo 3,9 osoby na tisícovku obyvatel. Na Šumpersku sledují pokles 1,4 osob na tisíc obyvatel a v okresu Prostějov 0,8 osob. „Tam záporný přírůstek převážil kladný přírůstek stěhováním,“ doplnil Frelich.

Centrum Olomouce ovládne Velikonoční jarmark. Na Velký pátek vystoupí Fleret

Na jedenáct dní ovládne centrum Olomouce Velikonoční jarmark. Návštěvníci se mohou těšit na kraslice, keramiku nebo proutěné a dřevěné zboží, například na Velký pátek vystoupí Fleret a na Bílou sobotu cimbálová muzika. Centrum města bude mít...

Počet obyvatel se loni zvýšil zhruba o 16 700 na deset a půl milionu lidí. Do České republiky se přistěhovalo kolem 57 tisíc lidí a 20 tisíc se vystěhovalo. V zemi se loni po 17 letech narodilo méně než 100 tisíc dětí. S počtem 99 834 se jedná o nejmenší počet od roku 2004. Meziročně je to pokles o 12 tisíc narozených. Zemřelo 120 200 lidí, meziročně o 19 700 méně.

Pouze v okrese Olomouc se počet obyvatel v roce 2022 zvýšil. To ale podle vědce není nic neobvyklého. Za posledních deset let vzrostl počet obyvatel na Olomoucku o více než 3 tisíce obyvatel, přičemž hlavní roli sehrál migrační přírůstek. „Žádný jiný okres Olomouckého kraje přitom v tomto období rostoucí nebyl,“ dodal Fiedor.

„Příčin lze spatřovat několik. Jednak se může jednat o atraktivitu města Olomouce, respektive jejího zázemí v blízkém okolí. Tam se totiž nachází obce s největším migračním přírůstkem v rámci celého okresu, například obce Velká Bystřice, Velký Týnec, Dolany, Horka nad Moravou, Hněvotín či Hlušovice,“ vysvětlil vědec.

S tím souvisí i přirozený přírůstek v těchto obcích, protože právě na blízká okolí měst se stěhují mladé rodiny. „Přitom město Olomouc má záporné migrační saldo, tedy že se více lidí vystěhovalo, než přistěhovalo,“ navázal.

S ostatními okresními městy přesto nejde o tak zásadní změnu. Jako příklad uvádí Fiedor Přerov, které migrací ztratilo v letech 2012-2021 dva tisíce lidí. „Ostatní okresy mají již oblasti, které lze označit za periferní, kde dochází dlouhodobě k úbytku obyvatelstva migrací, zároveň tam dochází ke stárnutí populace,“ uzavřel Fiedor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky demografie, statistika, počet obyvatel, úbytek Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v kraji se snížil. Příčin lze spatřovat několik, říká odborník David Fiedor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.