Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přerov chystá další ročník participativního rozpočtu. Nyní bude pořizovat mobilní letní kino

Po loňském premiérovém ročníku participativního rozpočtu připravuje vedení přerovské radnice i letos pokračování tohoto nástroje. Lidé budou moci posílat své návrhy na vylepšení města za maximální náklady půl milionu korun od května. Přerov se bude v následujících týdnech pouštět také do uskutečnění loňských vítězných záměrů.

Dlouhé fronty na výjezd z Přerova: semafor se ladí, situaci zcela vyřeší za tři roky dálnice

V dopravní špičce opět trápí motoristy projíždějící přes Přerov i kilometrové kolony. Komplikace se po dokončení řady dopravních staveb přesunuly na okraj města ke světelné křižovatce na frekventovaném tahu ve směru na Olomouc. Město ve spolupráci...

Rada města Přerova schválila pravidla a harmonogram druhého ročníku participativního rozpočtu. Rozpočet je stejný jako v předchozím roce, tedy jeden a půl milionu korun, jeden záměr může vyjít maximálně na pět set tisíc korun. Návrhy budou moct lidé posílat od května po dobu přibližně dvou měsíců. „Následně bude probíhat kontrola správnosti a realizovatelnosti. V září dojde ke zveřejnění návrhů a dva měsíce budou vyčleněny pro veřejné hlasování,“ shrnul postup primátor Petr Vrána (ANO) s tím, že 16. října bude znát město nové vítězné návrhy.

Loni občané vybírali ze třiadvaceti projektů, čtyři záměry s nejvyšším počtem hlasů pak město určilo pro uskutečnění. Nejrychleji, již v závěru loňského roku, se podařilo zajistit instalaci košů na psí exkrementy v přerovské čtvrti Předmostí. Dalším projektem je pořízení mobilního letního kina. To by mělo být k dispozici v následujících týdnech. „Realizace je připravena, nákup pouze odkládáme na pozdější měsíce, abychom si prodloužili záruku a zařízení zbytečně nekupovali na zimu, kdy se nebude promítat,“ vysvětlil primátor.

Podle návrhu bylo zapotřebí pořídit promítací techniku s přístřeškem, plátno a lavičky či jiné prvky na sezení. „Domlouvali jsme se i s navrhovatelem, aby kino bylo skutečně mobilní a dalo se využívat v různých prostorách, kde se bude zrovna odehrávat nějaká akce. Rozpočet je 350 tisíc, bude to v podstatě takové komorní kino. Bude k využití například na hradbách, na letní scéně, v Michalově, ale i na nějakých sportovištích a podobně,“ přiblížila Daniela Novotná z přerovského magistrátu.

Památkáři nepovolili v Přerově zastávku se zelení. Přes přístřešek by nebylo vidět na historizující budovy

Jedním z vítězných projektů pilotního ročníku participativního rozpočtu v Přerově je vybudování takzvané zelené zastávky na ulici Palackého nedaleko centra města. Ukázalo se však, že v této lokalitě má vznik přístřešku pokrytého rostlinami hned...

Náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS) doplnil, že pro realizaci je nachystaný i projekt zelené zastávky MHD. Ta se oproti původnímu návrhu přesune z Palackého ulice do ulice Svisle.

Posledním nedořešeným návrhem je pak stavba rozhledny u místní části Čekyně nedaleko autokrosového závodiště. „Se záměrem jsme koketovali dávno předtím, než pro něj lidé mohli hlasovat v participativním rozpočtu. Chtěli bychom tam postavit něco jako je rozhledna Maruška u Trojáku. Ale musí se najít vhodné místo vzhledem k životnímu prostředí, a dokonce až nepochopitelně i s ohledem na ochranné pásmo letiště Bochoř. Přípravy se znovu rozběhnou, náklady budou určitě řádově vyšší než pět set tisíc korun,“ uvedl uvolněný radní Michal Zácha (ODS) s tím, že předpokládaná částka potřebná pro stavbu rozhledny bude okolo pěti až osmi milionů.

V Olomouckém kraji mají možnost účastnit se touto formou úprav veřejného prostoru občané například v Jeseníku, Prostějově či Hranicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská část Praha - Kunratice

Štítky Participativní rozpočet, město, rozpočet, finance, investice, rekonstrukce, Přerov, letní kino, zelená zastávka, rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chystá další ročník participativního rozpočtu. Nyní bude pořizovat mobilní letní kino  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.