Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velikonoce i Vánoce velkolepěji. Přerov investuje do výzdoby miliony

Pestřejší výzdobu než v minulých letech plánuje Přerov pro blížící se Velikonoce. Na náměstí už si mohou lidé prohlédnout kraslicovník se dvěma tisíci barevných vajíček, v plánu je i fotokoutek i instalace velkých květináčů po městě. Pětimilionové navýšení investice do zkrášlení veřejných prostranství chystá radnice již s předstihem na období adventu.

Na přerovském náměstí T. G. Masaryka už stojí osmimetrová bříza, kterou zdobí dva tisíce kraslic. Od 5. dubna rozšíří velikonoční úpravu centra města také slavnostně oděné břízky u kašny. „Nainstalujeme tu ještě fotokoutek, aby si v něm lidé mohli pořídit na památku fotku. Na Vánoce byl totiž koutek hojně využívaný, nabídneme ho proto i s jarními dekoracemi,“ uvedl na webu města ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

„V Galerii města Přerova na Horním náměstí bude od 30. března výstava velikonočních ozdob a Středisko volného času Atlas a Bios pořádá celý tento týden ve svém sídle v Bezručově ulici Velikonoční salon, jehož součástí je i ukázka řemesel – od 3. do 5. dubna pak bude tento salon k vidění i v Městském domě. Na Horním náměstí se uskuteční v neděli 9. dubna jarmark, který nabídne nejen prodej drobného zboží, ale i kulturní program či ukázku řemesel,“ přiblížila program spojený s jarem a s nejvýznamnějšími křesťanským svátkem mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Přerov chystá další ročník participativního rozpočtu. Nyní bude pořizovat mobilní letní kino

Po loňském premiérovém ročníku participativního rozpočtu připravuje vedení přerovské radnice i letos pokračování tohoto nástroje. Lidé budou moci posílat své návrhy na vylepšení města za maximální náklady půl milionu korun od května. Přerov se...

Školáci i přerovské organizace a spolky se zapojily do výzdoby čtrnácti autobusových zastávek ve městě. „Protože jsme chtěli, aby si Přerované jaro v ulicích užili, připravili jsme pro ně ještě jedno překvapení. Za 200 tisíc korun jsme nakoupili šest květináčů ve tvaru vejce, které budou postupně instalovány na náměstí TGM, ke kinu Hvězda, ke galerii na Horním náměstí a do Předmostí. Jsou v červené, žluté a zelené barvě a budou pestře osázeny květinovou výzdobou,“ popsal novinku náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Vedení města a Kulturní a informační služby města Přerova už nyní plánuje nové prvky pro vánoční období. „Chceme-li totiž Přerovanům připravit na advent překvapení, musíme mít zastupitelstvem odsouhlasené peníze na pořízení novinek, které máme v plánu pořídit. I díky nim by naše město mohlo být o adventu kouzelné a lákající k návštěvě,“ vysvětluje primátor Petr Vrána (ANO).

„Plánujeme, že za 3 miliony 970 tisíc korun nakoupíme světelné baňky, anděla, bránu, řetězy do ulic i na stromy, chybět nebudou ani girlandy. Něco bude v ulicích, některé ozdoby budou na kruhových objezdech, aby si je užili i řidiči či lidé projíždějící Přerovem,“ prozradil náměstek Miloslav Dohnal.

Měl by Přerov navýšit výdaje na vánoční program a výzdobu o pět milionů?

Celkem hlasovalo11 čtenářů

Nad rozsahem investice do výzdoby města se pozastavil na sociálních sítích opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov). „Upřímně, nemáme těch ozdob už v Přerově dost? Jsem za umění ve veřejném prostoru všemi deseti, ale nejsem si jistý, že tohle je ten případ. Asi bych uměl utratit 5 milionů účelněji. Více služby by městu a jeho image udělal konečně vizuální styl od kvalitního grafika,“ poznamenal přerovský architekt.

Podle náměstka Dohnala je tento postup adekvátní. „I výrazně menší města investovala do výzdoby již v předešlých letech a u občanů nejen těchto měst se těší velké oblibě. Z celkové částky je necelá polovina na světelnou výzdobu. Zbylá část bude použita na zpestření Mikuláše pro děti, Vánočního programu, vyřezávaného betlému a tak dále. Myslím, že Přerováci si zaslouží to, co už je v jiných městech obvyklé,“ oponuje Dohnal.

Bohatší a prestižnější by tak měl být i kulturní program, na který vyčlení Přerov více peněz. „A pokud vše vyjde podle předpokladů, projde městem i průvod Krampusáků – a návštěvníci adventních trhů se mohou těšit ještě i na další překvapení,“ doplnila mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Výzdoba, velikonoce, velikonoční vajíčka, kraslice, Přerov, investice, Vánoce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce i Vánoce velkolepěji. Přerov investuje do výzdoby miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.