Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přerov váhá nad účastí v krajském odpadovém projektu. Prostějov už společný postup odmítl

V únoru potvrdilo vedení Prostějova záměr ukončit účast na společném krajském projektu nakládání s odpady, město upřednostní spolupráci se soukromou firmou. Podobnou variantu zvažuje i Přerov, podle primátora ale ještě nedošlo k definitivnímu rozhodnutí. Pro krajský záměr by odchod více než čtyřicetitisícového města znamenal zřejmě citelný finanční výpadek.

Na únorovém zastupitelstvu padlo v Prostějově rozhodnutí vystoupit ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Ta připravuje vytvoření rozsáhlého systému nakládání s komunálním odpadem, který je potřeba připravit před zákazem skládkování ustanoveným na rok 2030. Prostějovský primátor František Jura (ANO) tehdy uvedl, že Prostějov není jediným městem, které vidí i jiné možnosti a jako příklad zmínil také Přerov.

Zda zvolí město na řece Bečvě cestu krajského projektu či zakázky pro soukromou firmu, není podle přerovského primátora Petra Vrány (ANO) dosud jasné. „Jde nyní o velmi komunikované téma. Pravidelně o tom jednáme s vedením našich úředníků i se zástupci Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje a i se společnosti Veolia, která v Přerově zajišťuje odpadovou koncovku. V tuto chvíli to ale nemohu komentovat, protože závěr jsme ještě nevyvodili,“ nechává primátor zatím otázku budoucnosti odpadového hospodářství otevřenou.

Krajský projekt Vrána stále vnímá jako kvalitní alternativu. „Určitě by to byla pro Přerov vhodná spolupráce. Ale je to otázkou podmínek. Odpady jsou a budou důležitou komoditou, ze které se bude vyrábět palivo. V Přerově máme výhodu v podobě koncovky vybudované společností Veolia. Ta postavila multipalivový kotel, který je schopen spalovat materiál vzniklý z odpadů. Zatím nemůžu říct, pro kterou z variant se rozhodneme,“ doplnil primátor.

Prostějov společnou odpadovou revoluci zamítl. Nepochopitelné, odsoudil krok hejtman

V rozsáhlém projektu společného odpadového hospodářství obcí a měst v regionu vnímá výrazný potenciál hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Toho značně roztrpčilo rozhodnutí vedení města Prostějova, které se rozhodlo jít vlastní cestou a...

Scénář odchodu Přerova krajské odpadové akciovky by podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (Piráti a STAN) znamenal pro rozpočet a plány společného projektu poměrně nekomfortní situaci. „S Prostějovem jsme ve finanční analýze projektu úplně nepočítali, od začátku deklarovali, že si to rozmýšlí. Když Prostějov řekl, že se účastnit nebude, tak nás to mrzelo, ale ekonomicky nás to neohrožuje.  U Přerova by to z naší strany nutně znamenalo nějaká opatření, abychom zvládli financování investice. Můžu potvrdit, že komplikace by to pro společnost byla,“ reagoval na dotaz Hanácké Drbny hejtman.

Klíčová investice krajské odpadové společnosti je spojena se záměrem vybudovat moderní dotřiďovací linku v Olomouci, což s sebou ponese náklady přibližně půlmiliardy korun. Financování se bude týkat všech zapojených obcí. „Nyní jsme akcionáři Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje. Je tam nějaký investiční záměr, ale zároveň nám dala firma Veolia zatím nepříliš konkrétní nabídku. Rozhodování stále pokračuje. Domníváme se, že stále stojíme mezi dvěma variantami. Veolia bude u nás spalovat sto tisíc tun odpadu ročně a bude to fungovat s přerovským odpadem i bez. Musíme se rozhodnout z hlediska našich občanů, co pro ně bude nejvýhodnější z hlediska poplatků za odpady,“ podotkl primátor Vrána.

Boj s růstem odpadových poplatků. Obce v kraji se složí nejen na půlmiliardové centrum v Olomouci

Další obce Olomouckého kraje se v prosinci připojily k rozsáhlému projektu odpadového hospodářství, který se zaměřuje na vytvoření nového systému nakládání s odpady v regionu. Cílem je připravit se na zákonná nařízení, která od roku 2030 výrazně...

Do krajského projektu je výhledově investice stanovena na 1500 korun na občana v různých etapách splácení. „To znamená pro Přerov přibližně 60 milionů korun. Máme výhodu, že máme alternativu B, která tady bude spalovat palivo vzniklé z odpadu. Komunální odpad zhruba osm tisíc tun bychom museli vozit na zpracování do Olomouce. Pokud Veolia vybuduje analogické zařízení v Přerově, tak by tato doprava nebyla potřeba,“ zmiňuje další rozhodovací aspekt přerovský primátor a závěrem dodává: „Zatím bych ale výsledek nepředjímal. Nabídek a nových informací stále přichází mnoho.“

V rozjíždějícím se společném projektu je nyní zapojeno přes šedesát obcí a měst Olomouckého kraje, ve kterých žije celkem přes 300 tisíc obyvatel. „Nicméně číslo se může změnit, neboť některé obce se stále přidávají, zatímco jiné lavírují nebo dokonce spolek opouštějí. Přesněji se to vyvrbí, až přijde na řadu první příspěvek na samotné vybudování oné infrastruktury. Ledacos napoví také valná hromada plánovaná na červen,“ řekl před časem krajský radní a předseda Správní rady spolku Odpady Olomouckého kraje Martin Šmída (Piráti).

Význam červnové valné hromady potvrzuje i hejtman. „Bude klíčová. Termínově je posunutá, chtěli jsme dát městům a obcím čas si problematiku v klidu prodiskutovat,“ poznamenal Josef Suchánek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, Prostějov, Přerov, město, poplatky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov váhá nad účastí v krajském odpadovém projektu. Prostějov už společný postup odmítl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.