Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olomouc bude hledat nového nájemce letního kina. Areál v posledních letech prochází obnovou

Podklady pro hledání nového provozovatele letního kina u centra města Olomouc bude připravovat olomoucký magistrát. Město s dosavadním nájemcem v posledních letech pracovalo na rekonstrukci zásadních prvků oblíbeného, ale dlouho zanedbávaného areálu.

Podle usnesení z jednání Rady města Olomouce pověřili radní přípravou koncesního řízení na výběr nového nájemce areálu v pondělí odbor majetkoprávní a odbor investic. Podklady by rada města měla mít k dispozici do 9. května.

Dojem je velkolepý, těší obnova letního kina jeho provozovatelku. O areál se stará od devatenácti

Nákladnou rekonstrukcí procházel v nedávné době areál olomouckého letního kina nedaleko centra města. Ikonické místo má už šest let na starosti jako provozovatelka Kateřina Švarcová, do obnovy zchátralého kulturního zařízení se přitom s přáteli a...

Původně zanedbaný areál letního kina v posledních čtyřech letech prochází postupnou obnovou. Správa nemovitostí Olomouc do jeho obnovy investovala více než pět milionů korun. V roce 2019 byla kvůli havarijnímu stavu v areálu letního kina zbourána část hlediště i unikátního zastřešení pódia. Tehdejší náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL) později uvedl, že stav ikonického prvku jeviště nakonec nebyl tak kritický. „Ukázalo se, že analýza nebyla úplně přesná. Prohnití konstrukce nebylo tak zásadní a při odstranění nějakého zatékání to mohlo ještě nějaký delší čas sloužit. Ale to už je bohužel minulost,“ řekl loni Pelikán.

V roce 2020 později se stavbaři pustili do opravy kanalizace v přední části areálu či opravy plochy pódia. Předloni přišlo na řadu venkovní osvětlení, oprava toalet, rekonstrukce zázemí pod pódiem i oprava oplocení a brány do prostoru hlediště.

V rozlehlém areálu nedaleko katedrály sv. Václava nynější nájemce provozuje letní kino a občerstvení s venkovním posezením. Amfiteátr pojme až 2000 lidí. Venkovní prostor s hledištěm od jara do podzimu ožívá promítáním filmů, koncerty i divadelními představeními. První letošní kulturní akce jsou v letním kině naplánovány na květen.

Přístupnost letního kina se zlepšila po zprovoznění Cikánské branky, která spojuje park pod dómem sv. Václava s letním kinem. Cikánskou branku předchozí nájemci letního kina několik let využívali jako místo pro kompost a odkladiště všeho nepotřebného. Branku v roce 2019 ve svém volném čase vyčistili brigádníci.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, letní kino, rekonstrukce, investice, koncesní řízení, provozovatel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc bude hledat nového nájemce letního kina. Areál v posledních letech prochází obnovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.