Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědkyně z olomoucké univerzity bude hledat ideální klima pro umělecká díla

Vědkyně Paula Lucero-Gomez z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci bude v České republice, Itálii i Norsku analyzovat teplotu a vlhkost v místnostech s uměleckými díly a s tím související stav materiálů. Výzkum může v budoucnu přispět ke snížení nákladů muzeí či galerií na energie potřebné pro chlazení, vytápění a další ovlivnění parametrů v interiéru.

Jaký vliv mají různé teploty a hodnoty vlhkosti vzduchu na degradaci materiálů uměleckých děl bude sledovat Paula Lucero-Gomez z katedry analytické chemie. Následně stanoví přípustný rozsah kolísání těchto parametrů pro bezpečné uchování uměleckých děl.

Paula Lucero se při návštěvě Benátek v roce 2018 pozastavila nad tím, že některá muzea spotřebovávají více energií než ostatní. „Dvě muzea v Benátkách, mezi nimiž byla i Galleria dell’Academia, se velmi lišila ve spotřebě energií. Jedno nebylo vybaveno klimatizací a obrazy byly ve špatném stavu. V tom druhém měli naopak vysoké účty za elektrickou energii potřebnou k chodu klimatizace, ale přesto byla umělecká díla také ve špatném stavu. Položila jsem si tedy otázku, proč jedno muzeum nemá žádné energetické výdaje a to druhé obrovské, přičemž stav uchovávaných uměleckých děl je podobný,“ upozornila v tiskové zprávě badatelka z olomoucké univerzity.

Vědkyně se proto rozhodla pomocí monitoringu vnitřního prostředí čtyř muzeí v různých zeměpisných šířkách najít optimální rozmezí vlhkosti a teploty tak, aby se snížily energetické výdaje a jejich hodnota se přiblížila evropským standardům. „Budu se snažit zjistit, jak se muzea mezi sebou liší z pohledu nároků na vnitřní teplotu a vlhkost a jak vznikají rozdíly v energetických nákladech na uchovávání sbírek,“ podotkla Paula Lucero-Gomez.

Otupělost a změna hodnot. Psychologové z Univerzity Palackého zkoumali vliv sociálních sítí

Vliv sociálních sítí a influencerů na dospívající mládež zkoumali v rozsáhlém šetření odborníci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Výzkumu se zúčastnilo přes 3700 respondentů. Podle analýzy psychologů výsledky ukázaly, že užívání...

Senzory snímající klima uvnitř a vně budov rozmístí v rámci výzkumu v norských muzejních institucích Viking Ship Museum Oslo a Historical Museum of Oslo, v italské Galleria dell’Accademia di Venezia v Benátkách a na Státním hradě a zámku Český Krumlov.

„Chci tímto způsobem zjistit, za jakých podmínek lze nejlépe uchovávat předměty kulturní povahy. Poté bude možné na základě získaných poznatků nastavit klimatické podmínky v muzeích tak, aby se snížila energetická náročnost a aby se současně ochránila umělecká díla před poškozením,“ doplnila. Součástí výzkumu je i pokročilé vyhodnocení stavu materiálů a experimentální urychlené stárnutí modelových vzorků.

Stanovit ideální klima nebude jednoduché, skupiny materiálů potřebují odlišné podmínky. „Teplota urychluje stárnutí materiálů a výrazně ovlivňuje relativní vlhkost vzduchu, která také může uměleckým předmětům uškodit. Proto je nezbytné teplotu interiérů pečlivě sledovat a případně upravovat,“ poznamenala Paula Lucero-Gomez. Organickým materiálům, mezi které patří dřevo, textil či slonovina, škodí extrémně nízká i vysoká relativní vlhkost. Pro kovové předměty je zase vhodná co nejnižší vlhkost. „V muzejních expozicích je proto vždy nutné volit kompromis, který se odvozuje od nejcitlivějšího materiálu,“ vysvětlila chemička.

Ohodnoť článek

Foto Ota Blahoušek

Štítky Věda, výzkum, chemie, Paula Lucero-Gomez, Univerzita Palackého, Olomouc, umělecká díla, galerie, muzeum, Český Krumlov, Česká republika, Norsko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědkyně z olomoucké univerzity bude hledat ideální klima pro umělecká díla  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.