Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejjedovatější štíři i pozoruhodní plazi. Pevnost poznání chystá speciální program

Olomoucké interaktivní muzeum popularizace vědy Pevnost poznání připravuje na první dubnový víkend další ročník oblíbené akce Odpudiví nebo kouzelní. V expozicích budou návštěvníci moci zkoumat živá exotická zvířata, vyzkoušet si výrobu hmyzího hotelu i zjistit, co dělat v případě setkání s nebezpečnými živočichy.

Do světa plazů, obojživelníků a bezobratlých zve malé i velké návštěvníky olomoucká Pevnost poznání v sobotu 1. a v neděli 2. dubna. V prostorách muzea bude k vidění na šest desítek druhů zvířat včetně druhů, které se dají chovat doma. Návštěvníci se ale také dozvědí, jak se v přírodě tradičně sbírá hmyz. „Na vlastní oči uvidí šváby, strašilky, brouky, kudlanky, suchozemské plže, hady, želvy či netopýry,“ říká mluvčí Pevnosti poznání Martina Vysloužilová s tím, že součástí programu budou i aktivity zaměřené právě na ochranu netopýrů.

„Přivezeme také dva nejjedovatější druhy štírů plus další druhy bezobratlých či největší ještěrku kontinentální Evropy – ještěrku perlovou,“ přislíbil zoolog Pavel Javůrek. Velkým lákadlem budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých organizátoři provádějí odborný výzkum.

Olomoučtí vědci budou zkoumat, jak snížit spotřebu pesticidů či opět využít vysloužilé solární panely

Vědci z Olomouce budou zkoumat, jak využít odpady ze zemědělství a lesnictví, snížit spotřebu pesticidů nebo jak opětovně využití staré solární panely. Umožní jim to výzkumný projekt Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost....

Atraktivním bodem víkendové akce pro všechny zvídavé návštěvníky bude i možnost měření a porovnání přítomných tvorů pomocí termokamery. Účastnit se budou i členové České společnosti pro ochranu netopýrů s ukázkou handicapovaných netopýrů nebo studenti medicíny se svým programem. „Budeme se věnovat i tématu první pomoci při kontaktu s nebezpečnými tvory v přírodě. Zaměříme se na hady, štíry, pavouky, medúzy a bodavý hmyz,“ doplnila koordinátorka akce Alena Vláčilová.

Organizátoři připravují také historickou či mýtickou část výstavy. „V expozici Do historie! se podíváme nejenom na konkrétní zvířata z bestiářů, ale také si zkusíme vlastní odpudivá nebo kouzelná stvoření vytvořit,“ uvedla v tiskové zprávě koordinátorka Vláčilová.

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je rekordní zájem. Škola dostala 36 tisíc přihlášek

O studium na Univerzitě Palackého v Olomouci je letos rekordní zájem. Do poloviny března zájemci podali téměř 36 tisíc přihlášek, což je nejvíce v dosavadní historii školy. Loňský rekord byl překročen o více než 11 procent. Zájem o studium...

Ve vědeckých dílnách budou představeny produkty, které vyrábí hmyz, jako například med nebo vlákna hedvábí. „Pomocí zajímavých pokusů si malí i velcí zkusí provést základní potravinářské analýzy nebo si vytvoří vlákna podobající se těm, které v přírodě produkují pavouci. V kreativní dílně si pro drobný hmyz mohou vyrobit útulné útočiště, tedy hmyzí hotel,“ přiblížila mluvčí Pevnosti Poznání.

Návštěvníci se mohou těšit i na dvojici přednášek. V sobotu i v neděli od 14 hodin budou Pavel Javůrek a Miroslav Vaverka vyprávět o strastiplné cestě na Balkán, kam zamířili pro obojživelníky a plazy. Po oba dny od 16 hodin pak bioložka Helena Petrová pohovoří na téma Tulení s tuleni.  „Určená je všem, které zajímá, jak vypadá každodenní život na záchranné stanici pro tuleně na Baltském pobřeží nebo jestli se dá potulit s tuleněm,“ podotkla za organizátory Martina Vysloužilová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Mráček

Štítky Pevnost poznání, hadi, výstava, plaz, Olomouc, Odpudiví nebo kouzelní, hmyz, věda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejjedovatější štíři i pozoruhodní plazi. Pevnost poznání chystá speciální program  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.