Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tisíce odběrů pro pomoc druhým: transfuzky v kraji dál motivují k darování krve

S trendem úbytku dárců krve se potýká také šumperské pracoviště transfúzní služby, v minulém roce se ale podařilo množství získané krve udržet na úrovni předchozích let. Dárci poskytli v Šumperku přes 2250 litrů krve, v olomoucké fakultní nemocnici proběhlo přes 25 tisíc odběrů. I na rok 2023 se plánují také hromadné odběry, do kterých se zapojuje celá řada organizací a skupin.

I v letošním roce budou zdravotnická zařízení lákat nejen prvodárce na benefity, které nabízí bezpříspěvkové darování krve. Kromě příjemného pocitu z pomoci jiným lidem, nabízí legislativa dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši tři tisíce korun za každý absolvovaný odběr.

Úspěšný rok má za sebou šumperská AGEL Transfúzní služba, jejímž zdravotníkům se podařilo v loňském roce odebrat od bezpříspěvkových dárců více než 2 250 litrů krve. „To je zhruba stejně jako v předchozích letech, což umožnilo pokrýt poptávku pro výrobu transfúzních přípravků pro nemocnice v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i přes nepříznivý celospolečenský trend, kdy dobrovolných dárců ubývá,“ upozornil Adam Knesl, mluvčí skupiny AGEL, pod kterou spadá šumperská transfuzka.

Statistiky za rok 2022 má již vyhodnocené také Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. „25 525 odběrů - 2656 žen, 5210 mužů. To jsou statistiky transfuzky za minulý rok. Všem dárcům, kteří přispěli, ať jednou nebo víckrát, z celého srdce děkujeme,“ uvedli zástupci oddělení na sociálních sítích s tím, že cílem pro letošní rok bude mimo jiné snaha o překonání hranice tisíce prvodárců. Při darování krve se do plastového vaku obvykle odebírá 470 mililitrů nejvzácnější tekutiny.

Motivační programy chystají pro dárce také v Šumperku. „Na začátek roku jsme připravili novou soutěž, která potrvá až do konce června a dárci v ní mohou vyhrát jeden z pěti letů horkovzdušným balónem. Připravujeme tematické odběry, nejbližší bude ten valentýnský s názvem ‚S láskou na Transfúzce‘. Dále chystáme akce na podporu náboru nových dárců jako je 450ml NADĚJE a podpoříme i nábor do Českého národního registru dárců dřeně,“ uvádí v tiskové zprávě Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby, a doplňuje, že pro dárce jsou připravené dárky za jubilejní odběry, slevové benefity u partnerů, slavnostní oceňování dárců pořádané společně s Českým červeným křížem a mnoho dalších výhod, speciálně připravených pro bezpříspěvkové dárce krve a plazmy.

Fakultní nemocnice pomůže rodinám nejmenších dětí s vážnými chorobami. Otevřela Centrum provázení

Rodinám dětských pacientů s těžkými zdravotními postiženími, vzácnými chorobami nebo s nízkou porodní hmotností nabízí pomoc Centrum provázení, které otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Služba zahrnuje například plánování péče či rady při nákupu...

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. „Společně se středními školami a bezpečnostními složkami plánujeme mnoho hromadných odběrů krve. Například u studentů Vojenské střední školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové je tak velký zájem o dárcovství krve, že tento hromadný odběr musíme zorganizovat jako dvoudenní,“ dodala Marcela Kučerková.

Přípravky vyrobené z krve mají ve zdravotnictví široké spektrum použití. „Nejde jen o náhradu krevních ztrát při nehodách, jak se nejčastěji veřejnost domnívá. V hojné míře se používají i pro onkologické pacienty, při léčení otrav a při řadě operací. Málokdo ví, že pro každého pacienta jsou, pro případ vzniku komplikací, před plánovanou operací vždy nachystány transfúzní přípravky,“ vysvětluje Radan Volnohradský, vedoucí lékař AGEL Transfúzní služby v Šumperku, a dodává: „Jeden půl litr odebrané krve může zachránit až tři lidské životy. Kde jinde se člověk může během pěti minut stát opravdovým hrdinou?“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL Transfúzní služba Šumperk

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, odběr, Šumperk, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce odběrů pro pomoc druhým: transfuzky v kraji dál motivují k darování krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.