Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výkonnějším laserem na jizvy, kov i covid. Šumperská nemocnice využívá nový léčebný přístroj

Třikrát výkonnější biostimulační laser mají nově k dispozici zdravotníci v šumperské nemocnici. Terapie laserem dokáže pomoct s hojením jizev, otoků i zmírnit obtíže spojené s onemocněním covid-19. Zařízení se tak využívá nejen na rehabilitačním oddělení, ale i u pacientů s akutním covidovým zápalem plic.

Nový laser s označením MLS M8 pořídila nedávno pořídila Nemocnice Šumperk na rehabilitační oddělení. Oproti svému přístrojovému předchůdci je třikrát výkonnější, výrazně tak zkracuje i celkovou délku rehabilitace.  

„V oblasti vysokovýkonných laserů je náš nový MLS vysokovýkonný laser absolutní špičkou. Vyniká svoji vysokou energií, díky čemuž výrazně zkracuje dobu aplikace u řady případů a tím i celkovou délku rehabilitace. Navíc jako jeden z mála umožňuje aplikaci na kov. To znamená, že s ním můžeme ošetřovat i pacienty po endoprotézách či osteosyntézách,“ uvádí v tiskové zprávě primářka rehabilitačního oddělení Jitka Krejčí s tím, že aplikace léčby laserem je bezpečná, rychlá a hlavně zcela bezbolestná.

Specialisté v nemocnici Jeseník pomohli nanoskopií desítkám pacientů. Přináší šetrnou léčbu kloubů

Miniinvazivní zákrok zvaný nanoskopie podstoupilo v jesenické nemocnici od loňského léta už přes třicet pacientů. Specialisté z ortopedického oddělení tuto techniku využívají pro diagnostiku či drobné zákroky kolenního kloubu. Při výkonu provedou...

Laserový přístroj se osvědčil při hojení pooperačních i poúrazových stavů, pomáhá i v léčbě bércových vředů, zánětů a otoků. A umí ulevit i od bolesti. Obdobný typ terapie nabízí i další zdravotnická zařízení v regionu, například i přerovská či prostějovská nemocnice. „Urychluje a zkvalitňuje obnovu poškozených tkání. Stimuluje tvorbu kolagenu, čehož využíváme zejména při hojení jizev. Dokáže urychlit regeneraci lymfatických cest, díky čemuž dochází k rychlému odstranění otoku. Má tedy hloubkově hojivý a analgetický efekt. K odeznění bolesti, zánětu a otoku dochází často již po prvních aplikacích. Na rehabilitačním oddělení ale doporučujeme pět až deset aplikací, aby byl efekt dlouhodobý,“ vysvětluje Krejčí.

Laserovou terapii používají zdravotníci v Šumperku díky vysokému protizánětlivému efektu také u pacientů s postižením plic pneumonií způsobenou virem SARS-CoV-2, a to často ještě v akutním stádiu. „Velmi úzce spolupracujeme s oddělením ARO. Jsme tak schopni ošetřit i akutní pacienty v těžkém stavu, kteří jsou napojeni na dýchací přístroje. Ale neméně úspěšný je laser i u ošetření postcovidových dechových potíží. A zatímco dříve jsme terapii doporučovali nejpozději do tří měsíců od prodělání nemoci, nyní se celkem slibně ukazuje, že dokáže pomoci pacientům s chronickými obtížemi i s delším časovým odstupem,“ dodává primářka rehabilitačního pracoviště.

Součástí nového laseru je robotická hlavice a ruční aplikátor. „Díky přístrojové novince navíc rehabilitační pracoviště brzy nabídne i nové metody léčby například v oblasti akupunktury nebo ošetření dosud obtížně ovlivnitelných diagnóz,“ doplnila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, nemocnice, laser, terapie, Nemocnice Šumperk, covid-19, rehabilitace, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výkonnějším laserem na jizvy, kov i covid. Šumperská nemocnice využívá nový léčebný přístroj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.