Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olomoucký vrtulník Kryštof zvládl loni rekordní počet zásahů. Rozvíjí se i spolupráce s horskou službou

Za loňský rok vzlétli olomoučtí letečtí záchranáři k bez mála sedmi stům zásahů, což je podle statistiky Letecké záchranné služby Olomouckého kraje historicky nejvyšší počet. Nejčastěji zasahovali u dopravních nehod.

Za posledních 8 let, co letecká záchranka vede statistiky, nezaznamenala nikdy větší počet zásahů. Při 672 zásazích, což je o 135 více než předchozí rok, byl vrtulník ve vzduchu více než 29 tisíc letových minut.

„Letecká záchranná služba funguje v našem kraji velice dobře, přispěla k tomu také užší spolupráce mezi zdravotnickým operačním střediskem a Horskou službou Jeseníky,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Díky stážím horských záchranářů ve výjezdových skupinách letecké záchranky lze podle mluvčí rychleji a adekvátněji vyhodnotit, jestli je start vrtulníku k událostem na severu Olomouckého kraje nutný. „Je to osvědčená spolupráce, za kterou jsme nesmírně vděční,“ dodala.

Lékaři provedli první letecký transport novorozence z Olomouce do Motola. Využili speciální držák inkubátoru

Lékaři z Olomouce a Prahy provedli první letecký transport novorozence z Fakultní nemocnice na speciální jednotku dětské chirurgie do Motola. Převoz inkubátoru umožňuje speciální držák ve vrtulníku. Lékaři tak mohou pomoci i těm nejohroženějším...

Velkou roli pro fungování LZS hraje samotné počasí. „Vždy se ale snažíme, v případě potřeby, letecké záchranáře přiblížit co nejvíce k místu události a aktivovat je tak alespoň na část transportu. Díky tomu jsou loňské statistiky opravdu rekordní,“ objasnila Mikisková.

Záchranářský vrtulník nejčastěji vzlétal k volání na pomoc při dopravních nehodách, srdečních selháních, pádech z výšek, tonutí nebo k pacientům vyžadujícím resuscitaci, popřípadě k pacientům s alergickými reakcemi po bodnutí hmyzem.

Díky využití vrtulníku ušetří zdravotníci desítky minut, které jsou pro zdravotní stav pacientů mnohdy klíčové. V Olomouckém kraji létá červenobílý vrtulník s označením Kryštof 09. Ten je vybavený technikou pro různorodé záchranné akce. „Palubní naviják nejčastěji využíváme při záchranných misích v těžce přístupném nebo horském terénu. Vrtulník může od konce minulého roku nově pomáhat novorozencům v ohrožení života, a to pomocí speciálně upraveného transportního inkubátoru,“ popsala výbavu Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí společnosti Air – Transport Europe. Slovenská firma provozuje leteckou záchranku v Olomouckém i Moravskoslezském kraji.

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků

Rozmanitou práci horského záchranáře už takřka deset let detailně poznává Roman Fišnar z Loučné nad Desnou. S kolegy z Jeseníků nyní využil skvělou fyzickou a odbornou připravenost na prestižních mezinárodních závodech. Z italských Dolomit...

„Chceme jako provozovatelé vrtulníku nadále poskytovat kvalitní stroj, piloty a další služby a být stabilním partnerem záchranky jako základní složky integrovaného záchranného systému. Za každým letem stojí sehraný tým profesionálů, kteří často pracují v náročných podmínkách a pod vysokým tlakem. Za jejich píli a nasazení v uplynulém roce jim patří poděkování,“ dodává Milan Hoholík, ředitel společnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Air – Transport Europe

Štítky LZS Olomouckého kraje, letečtí záchranáři, ZZS, vrtulník, záchranáři, Olomouc, záchranná zdravotnická služba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký vrtulník Kryštof zvládl loni rekordní počet zásahů. Rozvíjí se i spolupráce s horskou službou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.