Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šestý případ záškrtu za dvacet osm let: Starší pacient je z Olomouckého kraje

Kožní formu infekce záškrtem odhalili lékaři u pacienta z Olomouckého kraje. Jedná se o první letošní případ. Loni laboratoř potvrdila pět případů nákazy, nemoc se předtím v České republice díky kolektivní imunitě 27 let nevyskytovala. Očkování proti záškrtu je v Česku povinné, podává se dětem v kombinované hexavakcíně a dalším přeočkování. Odborníci upozorňují, že ochrana není celoživotní.

„U pacienta z Olomouckého kraje se jedná o kožní formu infekce způsobenou bakterií Corynebacterium ulcerans, kterou mohou přenášet i zvířata,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře SZÚ pro pertusi a difterii Jana Zavadilová. Šlo o staršího člověka s oslabenou imunitou, který měl na noze nehojící se ránu.

Laboratoř vzorek přijala 20. ledna. „Výsledky byly nahlášeny na příslušnou Krajskou hygienickou stanici dle místa bydliště pacienta,“ dodala. Hygienická stanice prověřila i kontakty nakažené pro možné riziko nákazy.

Nový přístroj v prostějovské nemocnici bleskově odhalí infekci. Pacientům může zachránit život

Nový přístroj, který nyní pořídila prostějovská nemocnice, umí rychle odhalit původce infekce, a zvyšuje tak šanci na přežití pacientů s nejtěžšími stavy. Automatický analyzátor má laboratoř lékařské mikrobiologie, sloužit bude i nemocnicích v...

Příznaky nemoci mají různou formu, objevuje se horečka, slabost a bolest v krku se zarudlými krčními mandlemi a zduřelými lymfatickými uzlinami. Kožní projevy jsou nebolestivé nehojící se vředy. Nejčastěji se záškrt projevuje jako těžká angína s šedavými pablánami, které vedou ke zúžení hrtanu i hltanu a dušení. Toxiny z bakterií mohou bez léčby proniknout do krevního oběhu a poškodit srdce, ledviny nebo nervový systém. Podrobnější data o zdravotním stavu pacienta SZÚ nemá. Již dříve ale uvedl, že 48 hodin od nasazení antibiotik nemocný není dále infekční.

V Česku se děti očkují hexavakcínou, která je zároveň proti černému kašli, žloutence B, tetanu, bakterii Heamophillus influenzae typu b a dětské obrně, po devátém týdnu života novorozence dvěma dávkami s dvouměsíčním intervalem a další dávkou mezi jedenáctým a třináctým měsícem života. Návratu epidemie záškrtu v Česku brání kolektivní imunita, která vzniká při proočkovanosti více než 80 procent populace.

FOTOGALERIE: Loučení s nejstarší budovou olomoucké nemocnice. Nahradí ji superpavilon za čtyři miliardy

Před sto dvaceti sedmi lety se tehdy nová budova olomoucké nemocnice dočkala slavnostního vysvěcení a začala sloužit zdravotníkům a nemocným lidem. Za několik měsíců už po dominantě areálu Fakultní nemocnice Olomouc zbydou jen fotky, videa a...

Proti záškrtu jsou pak znovu očkované v kombinaci s vakcínou proti tetanu a černému kašli v pěti až šesti letech a znovu v deseti až jedenácti letech. Čeští odborníci navrhli v souladu s mezinárodními doporučeními nepovinné přeočkování, na jaře loňského roku.

„V návrhu se doporučuje přeočkování proti záškrtu minimálně ve věku 25 let a 40 let, případně jako součást pravidelného přeočkování proti tetanu,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková. Proti tetanu by se lidé měli nechat přeočkovat každých deset let, lékaři ale upozorňují, že velká část populace má toto očkování expirované a musí vakcínu dostat znovu při vážnějším úrazu, kdy může k nákaze dojít.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zdravotní ústav

Štítky Zdraví, testy, laboratoř, záškrt, nemoc, Státní zdravotní ústav, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestý případ záškrtu za dvacet osm let: Starší pacient je z Olomouckého kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.